Kezdőoldal » Otthon » Kert » Amit most leszedtem zöldborsót...

Amit most leszedtem zöldborsót, azt elültethetem meg idén?

Figyelt kérdés
2022. jún. 15. 20:51
 1/7 anonim ***** válasza:
100%
Ahhoz teljesen szárazra kellene beérni.Egyébként a nagy meleg napokat nem kedveli,az újra vetések alig hoznak termést már.
2022. jún. 15. 21:12
 2/7 anonim ***** válasza:
45%

Öntözni kell, mert nagy a meleg és kevés az eső, akkor érdemes június végén még vetni.

2022. jún. 15. 21:25
 3/7 anonim ***** válasza:
100%

Most egyáltalán nem érdemes zöldborsót vetni!

Rövidnappalos növény.

Semmire nem megy ilyenkor. Később (fajtától függően) hogy még beérjen ősszel.

2022. jún. 15. 23:04
 4/7 anonim ***** válasza:
100%

Rajta kell hagynod a borsót a növényen, hogy telejsen beéredjen ahogy fentebb írták, ki is kell szaradnia olyankor nem is zöld már hanem fehér a szem.

Zölden éretlenül nem csíraképes.

De a borsó újra vetése szeptemberben lesz aktuális, a borsó nem szereti a kánikulát és a szárazságot.

De semmi garancia, hogy az őszi vetés sikeres lesz. Akkor jött össze nálam is ha szeptemberbem nem volt túl meleg és elég eső esett október végére volt egy kevés termés. Nem nagyon erdemes foglalkozni vele.

2022. jún. 16. 00:37
 5/7 anonim ***** válasza:

Jól írják, nyáron nem szabad borsót vetni. Megnő 15-20 centisre, aztán a hosszú nappalok meg a hőség miatt hiába öntözöd, elkezd virágozni, de levél meg gyökér persze nincs annyi, mint kellene, és a virágok többsége egyáltalán nem köt, vagy ha igen, akkor lesz növényenként 1-2 darab hüvely, 1-2 szem borsóval.

Nagy ritkán előfordul olyan hűvös, borongós nyár, hogy egy kisebb termés még lesz is rajta. De ezt érdemesebb úgy megpróbálni, ha nagyon unatkozik az ember, hogy a borsót nem kapálja ki, hanem 5-10 cm magasan elvágja, és a gyökere még nagyobb eséllyel hoz pár szem termést, mint egy új nyári vetés.

Őszi vetéssel legalább 10x próbálkoztam, és ebből talán 2 volt hiper-szuper, amikor folyamatosan lehetett szedni egy hónapon keresztül, mert a nagyon rövid nappalok miatt folyamatosan kötött, nem úgy, mint májusban.

Az esetek felében egyáltalán nem jött össze, általában azért, mert vagy túl hideg volt az ősz, vagy túl korán jött a fagy, de a borsó lefagyott, mielőtt szedhető lett volna az első hüvely.

Rajnai törpével, augusztus közepén érdemes próbálkozni az én tapasztalatom szerint. Korábban azért nem érdemes, mert a nagy hőség miatt ugyanúgy jár, mint pl. a júniusi vetés. Igaz, hogy az augusztus közepi vetés is járt már így, de gyakrabban bizonyult túl későinek, mint túl korainak.

2022. jún. 17. 17:33
 6/7 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen a válaszokat!
2022. jún. 17. 20:41
 7/7 anonim ***** válasza:

"érdemesebb úgy megpróbálni, ha nagyon unatkozik az ember, hogy a borsót nem kapálja ki, hanem 5-10 cm magasan elvágja, és a gyökere még nagyobb eséllyel hoz pár szem termést, mint egy új nyári vetés."

Működőképes a dolog valóban.

Nagymamám rendszeresen csinálta, Debreceni sötétzöld fajtával. Mikor leérett elvágta a szárat ahogy fentebb írták. Hozott "még egy" termést. Persze töredékét mint az első, de Nagyi ráért fejtegetni az 1-2-3 szemes hüvelyeket.

2022. jún. 17. 22:31

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!