Késsel vagy damillal jobb fűkaszával füvet vágni?
Damil:
erőgép kell hozzá reális terepen
spenótember leszel
mikroműanyag szennyezés
Kés:
fogsz valamit, károsodhat a gép
éles kéne legyen mindig, szóval kell egy pakli, amit este visszaélezel, feltéve, hogy értesz hozzá, hogy kiegyensúlyozottra és hibátlanra élezd
rendre kaszálsz vele, nem mindig előny (baloldalt csíkokban lesz a levágott fű)
szinte terheletlenül pörgeted a gépet, kell érezni a tudását, hogy ne pirítsd nagyon
vastag dudvára, sarjakra, nagyon sűrű, de nem magas fűre nélkülözhetetlen egy nem nagy erőgéphez (erőgéphez meg szinte hüvelykujjnyi dolgoknál kezdődik, hogy kell)
Most akkor fű, vagy nem fű?
Ekkora szálas fű a damilfejet is megfogja, betekeri a fej alá, és megszorul öt lendítés alatt.
Én a nagyon nagy füvet inkább késsel szoktam vágni. Tökig érő fű még oké, damil, de a nagy és gazos fűnél jön az ütőkés. Csúnya munka, de ez a leggyorsabb. Ha tartom a fordulatot, akkor elvág mindent. Szedert is késsel vágom, ha nem túl sok, csak persze odafigyelve, hogy nem engedem bele az egész kést a dzsumbujba, hanem csak egy oldalról használom. Nem tekeri fel gyakrabban, mint a damilfej.
A nagyon nagy fűvel az a baj, hogy a damil összecsócsálja a védőburkolat alatt, és aztán már nem engedi pörögni a damilt. Ha levenném a burkolatot, akkor menne, de én meg nem szeretem, ha lábszáron vág a kavics.
Mikor a cég a fűkasza miatt elküldött tanfolyamra, ott azt tanította az erdész oktató, hogy a szálas füvet több menetben kell vágni, hogy ne tekeredjen fel a damilfej alá. Ilyen 30-40 cm-t lecsapunk a tetejéről, utána rendesen az alját, mert az már vastagabb, nem tekeredik annyira.
Ha nem nagyon sűrű, akkor kés, igen. Ha sűrű, esetleg első tavaszi, akkor ét suhintás per ív, ha még jól úgy is maradt megnőni, akkor három. De nem harmatgyenge, nyomaték- és fordulatszegény játékkaszákról beszélek, hanem az állatságokról. Ami kínaiban 63 köbcenti. Ami ha nem földet fogsz vele, kényelmes sétával himbálásnál soha nem lassul bele a feladatba. Youtube: Kasei/Hecth/Fuxtec 63ccm. Hallgasd, mennyivel rezzenéstelenebb arccal díbol szét mindent értelmesen lendületes munkatempóban!
A nagy nevek csúcsmodelljei és környéke ugyanez, nyilván néhányszorannyi fabatkát invesztálva abba, hogy ritkán romoljon el, és jó szervizháttere legyen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!