Kezdőoldal » Otthon » Kert » Egy nagy felkopaszodott...

Egy nagy felkopaszodott gyompálmával mit lehet csinálni, hogy szebb legyen?

Figyelt kérdés

Van egy hmmm másfél méter magas tuti, ha nem több, gyompálmám, nemrég kaptuk egy ismerőstől, aki helyhiány miatt ki akarta dobni. Szépen hozza a leveleit habár nem valami dús ez az egy szár. Fél ig fel is van kopaszodva és hát nem valami szép.

Valamilyenb módon meg lehet metszeni, hátha hoz a kopasz száron leveleket?

Azon is gondolkodtam, hogy elvágnám. A gyökeres része gondolom biztos megmaradna és idővel szépen újralevelesedne, csak abban nem vagyok biztos, hogy a felső leveles része megmaradna...

Esetleg tudtok valamit javasolni? (a kukán kívűl 😁)

2022. máj. 6. 10:59
 1/5 anonim ***** válasza:
Tanulmányozd a botanikát egy kicsit, a pálmafélék lágyszárú növények, ha levágod a tetejét, akkor egyben kivégzed. A pálmáknak pont olyan a megjelenése, ahogy leírtad, ha megfelelően gondozod (víz és tápanyag), akkor tetszetősebb lesz.
2022. máj. 6. 13:17
 2/5 anonim ***** válasza:

"Szépen hozza a leveleit habár nem valami dús ez az egy szár."

Ez mit akarna jelenteni? Lehet, hogy nem is gyompálmáról beszélsz?

A gyompálma a talajszintről hozza a leveleit. Ha egy levél tetejét levágod, akkor a levélnyél nem fog kihajtani, hanem elszárad.

Ha mindent levágsz, akkor is újra fog hajtani, de nehezebben, és nem lesznek még annyira se szépek az új levelek, mert nem lesz működő levél, ami előállítsa az új levél létrehozásához szükséges anyagot, kizárólag a gyökerek saját anyagát tudja lebontani és felhasználni.

Most vagy fényhiányos, vagy tápanyaghiányos, vagy rossz a földje pH-ja, vagy túlöntözték, vagy egyéb. Vagy az összes együtt.

Szóval, ha meg akarod menteni, akkor először is nézd meg, hogy legalább kinézetre jó-e a földje. Ha gyanús, akkor ültesd át megfelelő méretű (nem túl nagy és nem túl kicsi) cserépbe. Tedd világos helyre, és tápoldatozd. És ne öntözd agyon. Idővel lesznek új levelek.

2022. máj. 6. 18:45
 3/5 A kérdező kommentje:
Egy szár van a cserépbe, hozza a leveleit mindig ugye a legtetején, viszont az alsó feléről a növénynek lehullottak már a levelei ("felkopaszodott"). Van egy másik ilyen saját pálmánk, az valóban a talajszintről hoz leveleket, szépn gyarapszik, de ez amit kaptunk már ilyen kopasz volt, ezért kertem segítséget, higy ezt a felkopaszodást hogyan korrigálhatnám, hogy szebb legyen a pálma.
2022. máj. 6. 18:58
 4/5 A kérdező kommentje:
Vannak új levelei, jó cserépe, jó földbe van stb., de ezt a korábbi kopaszodást szeretném helyrehozni, ezért írtam ide. Így kaptam a növényt, nem tudom hova lettek és mikor az alsó levelek, de már nincsenek rajta. A lényeg, hogy ott akkor semmi áron nem nőhet már levél?
2022. máj. 6. 19:00
 5/5 anonim ***** válasza:

Ja, értem. Ennyire időset én még nem is láttam, hogy zavaró legyen a csupasz rész.

A pálmák általában csak egyetlen növekedő résszel (rüggyel) rendelkeznek, ami a törzsük mindenkori csúcsán van. Ha ezt levágod, akkor végük.

2022. máj. 6. 19:36

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!