Kezdőoldal » Otthon » Kert » Víztiszta UV szűrős polikarbon...

Víztiszta UV szűrős polikarbonát és plexi borítású melegházban a növények megtudnak élni? Mennyire van szükségük az UV-fényre, érdemes-e ebből melegházat csinálni, jobban nőlnek-e? Mennyire szűrnek ezek a lemezek? Élethez szükséges fény átengedik?

Figyelt kérdés
Ingyen tudok szerezni és emiatt gondoltam ebből csinálni egy melegházat, vegyesen polikarbonáttal és plexivel.

2022. máj. 5. 10:03
 1/5 anonim ***** válasza:

Nyilván megtudnak élni benne a növények, ha nagyüzemben gyártják ezeket.

[link]

2022. máj. 5. 10:27
 2/5 A kérdező kommentje:

Igen ilyesmit láttam én is, de ezek UV szűrősek vagy sem? És ha igen akkor ezeknél a lemezeknél az UV szürés azt jelenti, hogy át sem engedi az UV fényt? Vagy csak hogy nem sárgulnak meg és bomlanak le tőle?

És egyáltalán milyen UV-tartományt szűrnek, a növényeknek szükséges-e az UV fény és mennyi, milyen tartományban?

2022. máj. 5. 10:32
 3/5 anonim ***** válasza:

A növényeknek nincs szüksége UV fényre, sőt inkább káros a számukra egy bizonyos határ felett.

Részletesebben:

[link]

2022. máj. 5. 10:58
 4/5 anonim ***** válasza:

Előző: nem sikerült elolvasni a saját magad által linkelt cikket?

"A növényeinknek ezen kívül még szüksége van olyan láthatatlan tartományokra is, amit az emberi szem nem lát. Bizonyos mértékű UV tartományra, és IR tartományra."

A ledes növénylámpákban is mindig van UV-led, mert az UV szükséges az egészséges növényeknek. A polikarbonát (üveg)házban előállított bolti paradicsom is részben azért nem jó ízű, mert UV-nélkül is lehet paradicsomnak kinéző gömbölyű piros füvet gyártani.

Hogy átengednek-e valamilyen típusú UV-t, azt meg kellene kérdezni pár kereskedőtől (esetleg gyártótól), hátha némelyik ért hozzá, és válaszol.

Én csak annyit tudok róla, hogy kívülről van az UV-t át nem engedő bevonat, a polikarbonát védelmében. De ugye, akkor már a növényeknek se jut belőle... Azt nem tudom, hogy minden spektrumú UV-t visszaver-e (mindegyik árt-e a polikarbonátnak), vagy csak bizonyos típust. És ha valamit átenged, akkor ez az-e, amit a növény hasznosítani tud.

2022. máj. 5. 19:13
 5/5 anonim ***** válasza:
Biztos, hogy UV szűrős? Nem UV álló? Mert a műanyagok nem szeretik annyira az UV-t, ezért egy direkt napnak kitett polikarbonát felület csak úgy marad tartós, hogy ha UV állóra csinálják. Az enyémnek pl csak az egyik oldalát, úgyhogy figyelni kellett, hogy melyik fele van kifelé. Egyébként én télre teszek csak bele néhány növényt, eddig túlélték és nem panaszkodtak.
2022. máj. 6. 11:24

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!