Krumpli vetésekor a csira merre felé nézzen?
Minden szem krumplihoz jár egy beépített giroszkóp, aztán tudni fogja a hajtás, merre van a felfelé, és nem Ausztráliában fog kibújni a földből akkor se, ha lefelé mutat a csíra.
De most már erősen késésben vagy vele, már kelnie kellene, úgyhogy talán jobban jársz, ha felfelé áll a csíra, mert 1-2 nappal hamarabb fog kikelni. És ne is temesd el mélyre, csak hogy hallja a déli harangszót, tehát mielőbb kiérjen a felszínre, majd feltöltöd, ha megnő.
30 evet eltem falun, aktiv mezogazdalkodas, de soha nem ultettunk kicsirazott krumplit.
Amugy meg mindegy, a termeszet tudja hogy mit kell tenni.
#4 - és mit szoktatok tenni a csírával vetés előtt (?) Letöritek?
A kérdésemnek az az alapja, hogy pl. nem baj-e, ha vetéskor (vagy előtte) letörik egy krumpli csirája...ha csíra nélkül ültetem is kikel-e (lesz-e belőle...)(?)
És, ha így is-úgy is kikel, melyik az előnyösebb: csírával vetni, vagy anélkül?
Nem baj ha letorik. Ugyis kikel. Es csira nelkul konnyebb dolgozni vele.
Meg amugy is, mindig le tortuk a csirat, ha enni, ha ultetni kellett mar telen is. Ahogy no a csira, ugy gyengul a krumpli.
"De most már erősen késésben vagy vele, már kelnie kellene, úgyhogy talán jobban jársz, ha felfelé áll a csíra, mert 1-2 nappal hamarabb fog kikelni."
???????
Nagyüzemi termelésben szokás ilyenkor vetni a krumplit. Én egész évben ültetem a kicsírázott krumplihéjat, ha burgonyás kaját csinálok, mindig kikelnek, akkor is, ha július közepén rakom el.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!