A vad, magról kelt sárgabarack fog termést hozni?
Fog, de nem érdemes magról szaporítani.
Nem értem, miért csinálják ezt az emberek.
Nem lesz ehetetlen, csak kicsi lesz a termése.
Nekünk tele a kert vad őszibarack fákkal, némelyik sokat terem, van amelyik keveset, vagy semmit.
Ha tudsz oltó ágat szerezni, érdemes beoltani.
A barackfélék legtöbbször sikeresen kelnek magról, és teremni is fognak oltás nélkül. A többi gyümölcsfélére ez már nem igazán érvényes, talán a nemtudomszilva, ami még bárhol kikel és terem.
Nekem van egy 5 éve magról kelt őszibarack, sajnáltam kiszedni, és igazából útban sem volt. Tavaly hatalmas isteni őszibarackokat termett, pedig a tavaszi fagynál azt hittem, vége lesz. Aztán még a levélfodrosodás is meggyalázta, nem is foglalkoztam vele. Ennek ellenére - igaz, nem kiállítási darabokat - de mennyei ízű nagy barackokat szüreteltem róla.
Úgyhogy ha nincs útban, akkor semmi vesztenivalód megtartani, próba.
Őszibarackom nekem is van, ami magról kelt. Kicsi a termése, nagy a magja, de sokat terem és nagyon finom.
Nem tervezem kivágni, mert csak a lombja miatt is jó lenne. Pont garázs előtti részt árnyékolná, ha megnő. Ha gyümölcsöt is teremne, az csak bónusz lenne. Ezért kérdeztem. De majd meglátjuk. :)
A gyümölcsök is ugyanúgy a szüleikre fognak ütni leginkább, mint az állatok, vagy az emberek. Ha nem, akkor - kisebb valószínűséggel - a nagyszüleikre, még kisebb valószínűséggel az ükszüleikre, stb.
Akinél kis szemű barack terem, annál valószínűleg kis szemű barack magja került a földbe. (Vagy a megporzó barackfa, tehát az apa termése volt kis szemű.)
A gyümölcsnemesítés is így megy, hogy egyik fajta virágait megporozzák a másikkal, az így kapott gyümölcsök magját elültetik, felnevelik (ill. ráoltják idősebb fákra), aztán ha lesz köztük olyan, ami különösen szépet vagy jót vagy sokat (stb.) terem, akkor az pár tízmillióért bejegyeztetik külön fajtának.
Nyilván ebben az esetben is a sok kis fából csak néhány lesz jó fajta, a többség átlagos, vagy éppen gyenge minőséget terem. Előre nem lehet tudni.
Szóval, kérdező, hogy milyen termésű lesz a tiéd, az leginkább attól függ, hogy milyenek voltak a szülei. Ha helyben hagyod, ahol kikelt, akkor 4-5 éves korában már meglátod. Ha nem lesz jó fajta, akkor erősen visszavágod, és átoltod jó fajtára. Ha már ott áll, és dolgozol vele, akkor inkább szépet teremjen, mint vacakot...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!