Mitől sárgulnak a paprikapalántok?
A háttérben látható palánták idősebbek de azoknál is volt egy kevés sárgulás kisebb korukban, viszont a később ültetettek szörnyen néznek ki.
A földet amiben nőnek üzletből vettük, direkt palántáknak való, egy szobában vannak elhelyezve az ablakba ahol kb. 20-24 fok körül lehet a hőmérséklet, néha ki szoktuk nyitni rá az ablakot napközben de nem amikor nagy hidegek vannak.
A mellette lévők azok hamarabb lettek elültetve és egy egy palántára több föld is jut, mert azok külön poharakban vannak, de a föld az ugyanaz.
Ugyanakkor tavaly még ilyen kis elválasztok nélkül még több palánta volt egymás mellett és akkor ez nem volt probléma.
Illetve a palánták háta mögött van egy ilyen fényvisszaverő fólia, hogy ne dőljenek meg teljesen a fényforrás irányába.
Első körben hagyd egy kicsit kiszáradni a talajukat. Ha ez nem segít, akkor valamilyen tápoldatos öntözéssel lehetne próbálkozni. Én Volldüngert használok, az elég jól bejött a paprika/paradicsomnál.
Tűzdeléskor és kiültetéskor pedig foszfor tartalmú tápoldattal (Damisol Foszfor Plusz) locsolom be őket, hogy egy kicsit jobb legyen a begyökeresedés.
A foszfort a gyökeresedés elősegítéséért rakod vagy az miért lenne jó?
Illetve ha a túlöntözés a probléma akkor nem lehet, hogy okosabb a levéltrágya?
Eleve azt nem tudja valaki, hogy a sok víz az hogyan hat negatívan a tápanyagfelvételre vagy miért okoz levél sárgulást?
A szebbek csípősek, a sárgábbak pedig édesek jól gondolom?
Az édes paprikák általában könnyebben besárgulnak mint a csípősek, ha valami nem optimális nekik.
Egyébként a képek alapján egyértelműen nitrogénhiánynak néz ki!
Ezeket szerintem már csak átültetéssel lehet helyrehozni.
Én soha nem használtam palántaföldet.
Mindig magamnak keverem a földet, sima kerti földet, virágföldet és 10éves komposztálódott sertéstrágyát keverek össze egyenlő arányban.
Ezt átrostálom, majd egy régi sütőben hőkezelem.
Így néznek ki benne a palántáim jelenleg. [link]
Jobb alul azért kisebbek mert azok édesek, a többi csípős.
A szebbek azok több földel vannak és régebben lettek elültetve, azért vannak előnyben. Több fajta van de van olyan is ami van a gyengék meg a jobbak között is, szinte mind édes. Nyilván ez fajtától is függ, mert nem mindegyik egyforma színű, de azért ennyire sárga egy se kéne legyen.
A tieid nagyon szépek, látszik hogy nem szobában szórakozol vele, mert a mieink tök kis vékony szárúak.
Mióta kérdeztem nem locsoltam és szerintem kicsit javult a színük. A napokban ha elmúlnak a rossz idők akkor ki fognak kerülni és akkor fog még több trágya meg levéltrágya kerülni rá.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!