Kezdőoldal » Otthon » Kert » Milyen sűrűn lehetnek a palánták?

Milyen sűrűn lehetnek a palánták?

Figyelt kérdés
Paradicsom magokat ültettem, ki is jött szinte az összes kb 1 hete, 100 db van egy 15x50 cm-es cserépben. Kb 1 hónap múlva lesznek szétültetve a kertben, addig kibírják egymás mellett?

2022. ápr. 4. 14:11
 1/7 anonim ***** válasza:
Az késő, ha már a két sziklevelen kívül van levelük, akkor ajánlatos szétültetni őket.
2022. ápr. 4. 14:19
 2/7 anonim ***** válasza:
Rakd egyesével müa. dobozokba.Pl tejfölös,vagy annál nagyobbakba .
2022. ápr. 4. 14:34
 3/7 anonim ***** válasza:
Előtte pikírozd, kisebb cserepekbe, tejfölösdobozba, stb. Lehet kettesevel.
2022. ápr. 4. 14:38
 4/7 A kérdező kommentje:

És ha korábban kiültetném őket a kertbe? 1-2 hét múlva?

Több virágcserép is tele van palántákkal, több száz palánta lehet összesen és ezeket elég nagy macera lenne egyenként szétültetni aztán meg ki a kertbe

2022. ápr. 4. 15:31
 5/7 anonim ***** válasza:

4: párcentis kis palántákat nem szabad még szabadföldbe ültetni...

Megpróbálhatod, de hidd el, hogy nem véletlenül csinálja mindenki ezt a sorrendet. VEtőtálcába magvetés, utána pikírozás, szétültetés, és majd akkor lehet kiültetni, ha legalább 20-30 cm-es, és megerősödött a szára.

Ilyen kis növénykéket az első szél megfekteti, és semmi nem lesz belőle...

2022. ápr. 4. 16:22
 6/7 anonim ***** válasza:

Itt is konkrétan írja, hogy fagyosszentek után jó kiültetni a már erős palántákat:

[link]

2022. ápr. 4. 16:23
 7/7 anonim ***** válasza:

Ez akkor inkább virágláda, nem cserép.

Ha túl hamar kiülteted, akkor elfagyhat. Ha nem valami szupervédett kerted van, akkor 25-én is csak akkor ültesd, ha a helyi előrejelzés nem mond 10 napon belül 3-4 foknál hidegebbet. (1 fok se okozna bajt, de az előrejelzések nagyon pontatlanok.)

Én se ültetem szét a palántáimat. 40*12 cm-es virágládákban nevelek minden évben vagy 3-400-at. Paradicsomból egy ilyen ládában max. 30-at szabad meghagyni, de hogy elfogadhatóan fejlődjenek, én inkább csak 20-at hagyok. Több kel ki, nyilván, mert biztosra szeretek menni (nem mindegyik mag kel ki), de mikor már kezdik hozni az első megmaradó levelüket, fogom az ollót, és földszinten vágva kiritkítom a szükséges mértékben. (Azért nem kihúzva, mert akkor károsítanám a megmaradók gyökerét.)

Ha túl sokat hagysz, akkor egyrészt nem fejlődnek sehova, másrészt meg nem tudod úgy szétszedni kiültetéskor, hogy ne szaggasd meg a gyökereiket.

2022. ápr. 4. 16:32

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!