Kezdőoldal » Otthon » Kert » Szilva vad hajtasok ?

Szilva vad hajtasok ?

Figyelt kérdés

Ha ki asom oket es egy uj helyre ultetem jo fak lesznek belole ?

Voros meg bogyi szilvafak .

#fa #kert #szilva #Vadhajtas
2022. márc. 26. 23:07
 1/7 anonim ***** válasza:

Nem.

Ha jó fát akarsz, vegyél oltványt!

2022. márc. 26. 23:16
 2/7 anonim ***** válasza:
Ha beoltod, akkor igen.
2022. márc. 26. 23:17
 3/7 A kérdező kommentje:
Koszi akkor oltas lesz
2022. márc. 27. 01:41
 4/7 mindentudó99 ***** válasza:
Önmagában kevés és gyenge termést ad. Nem éri meg kínlódni vele.
2022. márc. 27. 07:39
 5/7 anonim ***** válasza:

Az eddigi válaszolók nem ismerik a Vörös szilvát, meg a Bódi (Boldogasszonyi) szilvákat...

Mindkettő olyan hagyományos régi (Heirloom) fajta, amiket nem muszáj oltani, hanem sarjról szaporítják párszáz éve. Oltani a modern fajtákat szokták.

Az említett két fajtát esetleg azért érdemes oltani, ha tud az ember nem sarjadzó alanyt szerezni, mert saját gyökéren telenövik sarjakkal a kertet. De ezzel szembesült is a kérdező, ha jól látom. Viszont ha ez nem gond, akkor nyugodtan lehet még többet ültetni sarjról.

Sok értelmük nincs mondjuk a saját tapasztalatom szerint. Jó, pálinkába bármit bele lehet szórni, persze. De a Veres (Vörös) szilva gyümölcsét támadja a mindenhol jelenlévő sharkavírus, bemélyedő, minőséget rontó foltokkal, a Bódi pedig éréskor nem hullik le, hanem a moníliaérzékenysége miatt rárohad a fára, ha nem szedik le egyből az érés kezdetén. (Nekem mindkettő van, saját gyökéren.)

2022. márc. 27. 08:00
 6/7 anonim ***** válasza:
Nekünk van vad szilva fánk (Bódi) az pl roskadásig van terméssel minden évbe! Direkt meghagytuk mikor kicsi volt hogy mi lesz belőle.. Meg a szomszéd elhagyatott telek több 10 éve, és sok vad szilva van azon is!
2022. márc. 27. 14:57
 7/7 A kérdező kommentje:
Koszi a valaszokat, oltottam is be meg csak siman rl is ultettem 10 oltott 10 ultetett
2023. dec. 28. 03:09

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!