Magnólia fácskát valaki próbált Budapest területén simán kiültetni a kertjébe? Elvileg savanyú föld kellene neki de külföldi oldalon láttam hogy azért nem muszáj, anélkül is túlél. Tapasztalat Budapesten magnólia fával?
Magnóliának több fajtája van, konkrétan, név alapján lehetne utánanézni, hogy melyik mennyire igényli a savanyú földet. Jellemzően a kisebb virágúak az igénytelenebbek.
Budapest területén nem egyforma a talaj kémhatása. Ha jól tudom, Észak-Pesten talán meg is maradnak a nem túl kényes fajták. Viszont Budatétény, Albertfalva, meg ezen a részen kimondottan meszes a talaj, és ott csak sárgulni fog, nem nő sehová. Ismerősöm próbálkozott vele, de még a talajsavanyítás se ért semmit.
magnólia soulungiana
Feneketlen tó közelében. Gellért hegy miatt gondolom hogy itt is meszes a talaj, tulajdonképpen emiatt kérdeztem.
Persze kis valószínűséggel előfordulhatna hogy az építkezés miatt anno változott a talaj (keveredett más típussal vagy feltöltéssel de ennek rendkívül kicsi az esélye)
Szerintem se jó.
De ott van az egyetemi arborétum, annak a talajáról pedig egész biztosan lehet pontos információt szerezni. Ha nincs ottani ismerősöd, akkor a netről kiválasztasz egy szimpatikus tanszéket, ahol feltehetőleg tudhatják, és e-mailben megkérdezed.
Én megpróbálnám, sőt meg is próbáltam, és azt tapasztaltam, hogy nem olyan kényes a magnolia a talaj kémhatására, mint mondjuk a hortenzia vagy a rhododendron. Nálunk is meszes, ráadásul homokos is a talaj, és a magnoliát csak egy kis talajjavítás után beleültettem. Nem mondom, hogy nem lehetne a levele sötétebb zöld, de növekszik, virágzik szépen. Már amikor nem jön pont fagy a virágzásban, mint az elmúlt két évben...
A hortenziák és a rhododendronok viszont sokkal jobb talajban vannak, de már azt is zokon veszik, ha nem esővízzel locsolom őket.
Nem pont ott van ahová te szeretnéd, de egy kis kedvcsináló:
Ja, valamit elfelejtettem.
Az örökzöld magnólia. Ugyan nem színesek a virágai és nem hozza egyszerre olyan tömegben őket, de nem kevésbé impozáns, szépek a levelei, egész nyáron virágzik és nagyon jó illata van.
Horvátországban a mészkő sziklákon nőnek házméretűek, egyedül az északi lejtő nem kedvez neki.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!