Kezdőoldal » Otthon » Kert » A fagyal tényleg szép, tömör,...

A fagyal tényleg szép, tömör, zöld sövény tud lenni egész évben?

Figyelt kérdés
Sövényt szeretnék, de nagyon nagy a terület, ezért a fagyallal szemezek, mert az a legolcsóbb, ami állítólag igénytelen, mégis egész évben zöld, tömör, szép, formálható. Legalábbis a entes leírások, eladók, ekrtészek szerint. Azonban itt a városban legalább 10-15 fagyal sövénysort látok, és kivétel nélkül mind kopár, ronda, lyukacsos. Tehát mi az egazság? Senki nem ért a városban hozzá és mindenki elrontotta a sövényt vagy valójában nem is oylan szép és igénytelen a fagyal?
2022. márc. 16. 10:08
 1/8 anonim ***** válasza:
100%

Nekünk az van, szintén nagy területen.

Könnyű é olcsó szaporítani (tavasszal veteményezéskor ha fagyal ágat dugunk le sor jelzőnek, megfogan)

Ahhoz, hogy szép sövény legyen, metszeni, nyírni kell.

De télen nem marad zöld.

Ronda, lyukacsos akkor lesz, ha sokáig nem nyírják és amikor kedvük támad hozzá, nekiesnek mint ....

2022. márc. 16. 11:09
 2/8 anonim ***** válasza:

A gyönyörű fagyal titka az állandó öntözés. Csak el kell olvasni a neten fellelhető gondozási tanácsokat. Az utcai fagyalomat nem öntöztem, meg is roggyant..alig tudtam visszavarázsolni. Csak sok tápos vízzel sikerült. Néha komposzt kell alá, és ha van esővíz. Aztán bátran megnyírni, hamar helyreáll.

Még azt is kiheverte, amikor egy részeg ember belezuhant, és ott héderelt.

Ültess bátran fagyalt, ha jóáron kapsz, akkor télállót(örökzöldnek csúfolják, nekem ilyen is van, csodaszép)

2022. márc. 16. 11:37
 3/8 anonim ***** válasza:

Ahogy ilyen csapadék szegényes lett az időjárás,a sövény is igényli a több nedvességet.10-15 évvel ezelőtt elégvolt az neki,amit fentről kapott. A dugványokat vissza kell vágni ültetéskor kb 20 cm re.

A szakállas gyökérzetet is kb 5-6 cm re .

Az első év lényege ,hogy begyökeresedjen.Az első 5 évben nem szabad hogy 60-70 cm nél magasabb legyen.Vissza kell vágni,hogy az alja sürüsödjön be .A nyírásnál arra kell törekedni,hogy alulról felfelé szűküljön.Aztán lehet engedni évente 8-10 cm.Igy erősek lesznek a felnövő ágak is.Olyan magasra engedd végül,aminek a tetejét később is kényelmesen tudod nyírni.

Vedd figyelembe ültetésnél,a sövénynek mindkét oldalához kényelmesen oda kell majd férni.Most még ez nem nagyon látszódik.

2022. márc. 16. 12:41
 4/8 anonim ***** válasza:

3-as leírta pontosan.

Ezek szerint mindössze 20 évet kell kivárnod, hogy elérje a 2 méteres magasságot és némileg takarja a szomszédod belátását a kertedbe.

Na ezt nem szokták kivárni, és ezért lyukasak a sövények.

2022. márc. 16. 14:08
 5/8 A kérdező kommentje:

Nekem is 2 méteres sövény kellene, hiszen azért ültetem a drótkerítés mellé, hogy takarjon. Nyilván nem 20 év múlva lesz szükségem a takarására. Elolvastam egy csomó kertészeti cikket, néztem videót. Azt mondták, kb. 4 év alatt el lehet érni vele ezt a magasságot úgy, hogy sűrű, szép legyen. Én azt olvastam sok helyen, hogy ültetés után (kb. 30 cm magas konténeres töveket ültetnék) vissza kell vágni úgy 15-20 cm-t, tehát csak 10-15 cm-es lenne akkor a sövény, és elkezd nőni. Azt írták, mindig ha megnő 40 cm-t, akkor 20-at vissza kell vágni. Állítólag így egy év alatt nő úgy 50 cm-t, tehát 4 év alatt elérhető visszavágásokkal is a 2 méter, sűrű sövény. Akkor mégsem így van?

Ha van más olyan sövénynekvaló, ami olcsó kategóriás (a nagy terület miatt nem engehdetek meg magamnak drága típust) és esetleg jobban nő, előbb kihozható egy télen-nyáron jól takaró, sűrű, zöld sövény, szívesen veszem az ötleteket.

2022. márc. 17. 10:14
 6/8 anonim ***** válasza:

Nálam a teljes telek és a medence körül is fagyal van.

A növény minden visszavágás után elágazik és így sűrűsödik. Vagyis csak rajtad múlik a sűrűsége és a magassága.

Viszont jelezném, hogy drótkerítés mellett át fog nőni a szomszédba és vagy ott is nyírod, vagy balhézni fognak érte.

Arról már nem is beszélve, hogy nem kis munka ám folyamatosan nyírni a sövényt ekkora területen.

2022. márc. 17. 10:23
 7/8 A kérdező kommentje:
A szomszéd felől is tudjuk nyírni, ami átlóag a kerítésen. Milyen gyakran kell amúgy nyírni?
2022. márc. 17. 10:30
 8/8 anonim ***** válasza:

Ha nem szeretnéd, hogy elvaduljon, akkor 2-3 hetente.

A gyakoriság függ a talajminőségtől és a az öntözés sűrűségétől.

Érdemes minél hosszabb pengéjű és minél erősebb gépet vásárolni ha már megnőtt. Addig meg elbohóckodik az ember egy könnyebb, olcsóbb, kisebb géppel. A drótkerítés nem lesz a barátod.

2022. márc. 17. 14:32

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!