Kezdőoldal » Otthon » Kert » Málnát hogyan lehet kordában...

Málnát hogyan lehet kordában tartani?

Figyelt kérdés
Néhány éve telepítettünk 8 tő málnát, de már onnan méterekre is fel-felbukkannak a málnatövek. Tönkreteszi a konyhakertet. Mindenhol csak a bambuszt írják, hogy ilyen agresszív. Ha tudtam volna biztos, nem telepítünk málnát. Mit lehet tenni?
2022. márc. 14. 09:58
 1/6 anonim ***** válasza:
Nagyon tud szaporodni ezert osszel kell kezelni es a nem kivanatos hajtasokat kivagni
2022. márc. 14. 10:03
 2/6 anonim ***** válasza:
95%

Kiásni minden tavasszal és ősszel. Egy ásónyomnál nem szokott mélyebben menni a sarjadzó gyökere. Nekem úgy 50 m van, nincs vele gond.

Meg lehetett volna csinálni persze, hogy hullámlemezt vagy valamit leásni 40 cm mélyen, de teljesen felesleges, ami neked van, azt évi 10 perc alatt el lehet intézni, ha mindent évben csinálod.

2022. márc. 14. 10:07
 3/6 anonim ***** válasza:
100%
...tavasszal VAGY ősszel...
2022. márc. 14. 10:08
 4/6 anonim ***** válasza:

Málnánál, már mennyire kellene észre venni a hajtásokat?

Lehet meg se fogta?

Tavaly októberben vettem 5 tövet, szép hajtásokkal rendelkezőt, nem vágtam vissza, azt mondták majd tavasszal. Azóta a felső része elszáradtak, de leginkább a levelek, azokat mindenkép vissza akarom vágni, az nem volt sok rajta.

2022. márc. 14. 17:20
 5/6 anonim ***** válasza:
Ez nálunk is ilyen. Ahova nem kell, onnan ki kell irtani. 8 tőnél nem olyan nagy munka.
2022. márc. 14. 17:42
 6/6 anonim ***** válasza:

4

A málnánál nem szép hajtásokra van szükség, hanem szép gyökérre. Ha hajtás egyáltalán nincs is, az se baj, ha van erős, bojtos gyökérzet.

Én is szoktam málnasarjakat árulni, de mivel tisztességes eladó vagyok, októberben még nem szedem ki, olyankor még erős növekedésben van. Októberben is ültethető persze, csak rizikósabb, és én úgy vettem észre, hogy a vevők többsége semmit nem ért hozzá. Mivel még rengeteg levele lehetett, ezért a leveleket mindet, vagy majdnem mindet le kellett volna tépkedni, hosszú hajtások esetén vissza is lehetett volna vágni felére legalább.

A hajtások mostani mérete függ a helyszíntől, nálam (Heves megye) 1 cm körüliek most a már zöld rügyek (hajtáskezdemények) a vesszőkön, de van pár hajtás, ami 2-3 cm-es, és leveles.

2022. márc. 16. 17:45

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!