Kezdőoldal » Otthon » Kert » Darázs csapdát ki hogyan...

Darázs csapdát ki hogyan csinálja házilag?

Figyelt kérdés
2022. márc. 2. 18:51
 1/2 Majatom ***** válasza:
Fogok egy üres PET palackot, fúrok az oldalára körben 3-4 db kb. 1 cm-es lyukat a tetejétől kb. 10-15 cm-rel lejjebb. Teszek bele valamilyen gyümölcs maradványt, pl. almahéj, kis cukrot, és egy kis vizet. Nem kell sok, kb. 6-8 centiméternyi legyen benne. Aztán kiteszem a napra, pl. kötök a nyakára egy zsinórt, és kiakasztom egy fára. A gyümölcsmaradvány és a cukor elkezd erjedni, aminek a szagát megérzik a kis lyukakon keresztül, és berepülnek. Ki viszont nem tudnak jönni, mert felrepülnek a palack tetejébe, nem találják meg a lyukakat.
2022. márc. 3. 13:59
 2/2 anonim ***** válasza:

Én már minden elképzelhető módon csináltam csapdát, és mindenféle csalit használtam, amit csak írnak a neten, és mondanak a Youtube-on. És semelyik nem működött...

Az ilyen kifurkált PET-palack esetén a darazsak megtalálják a kivezető lyukat. Jópárszor már a saját szememmel is láttam, hogy összevissza mászkáltak, és egyszer csak kimentek a lyukon. Valószínűleg a légáramlást veszik észre.

De a legfőbb oka annak, hogy nem működnek a csapdák, szerintem az, hogy a környező gyümölcsök elnyomják a csapda illatát. Akkor van valami kis hatása a csapdának, ha az érési szezon legelején kezdem használni, amikor a gyümölcs már odacsalja a darazsakat, de a megharapott gyümölcs még csak félérett, így nem kezd nagyon erjedni, és nem áraszt olyan erős illatot. De ilyenkor még csak kevés darázs van, mire ezrével jönnek, akkor már vége a bulinak. (Vagy akkor kezdődik igazán, a darazsaknak.)

Ha már darazsak tömegei támadják a gyümölcsöt, ember által is érezhető gyümölcsillat száll a levegőben, akkor már teljesen felesleges csapdázással próbálkozni. Ez több évtizedes próbálkozás tapasztalata.

Ha méhész vagy, akkor viszont bármi működik... A mézillat odacsalja a darazsakat, de a kaptárakba nem tudnak bemenni a kapuőrök miatt, és vadul keresnek bármit, amit nem védenek a méhek. Ilyenkor bármilyen csapdába hajlandóak belemenni, bármilyen csalira.

2022. márc. 4. 06:20

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!