Kezdőoldal » Otthon » Kert » Ha van egy tasak tavalyi...

Ha van egy tasak tavalyi hajnalkamagom, az ki fogy idén hajtani, ha elültetem?

Figyelt kérdés
2022. febr. 26. 21:15
 1/9 anonim ***** válasza:
60%
Vásárolt, vagy te gyüjtötted?
2022. febr. 26. 21:45
 2/9 A kérdező kommentje:
vásárolt
2022. febr. 26. 22:54
 3/9 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem ki fog hajtani. Mielőtt beletenném a földbe a magot, egy-két napig egy vizes papirzsebkendőben vagy vattapamacsban "puhítom". Nem szabad, hogy álljon rajta a víz, de ne legyen túl száraz sem, inkább olyan tocsogósan nedves. Max. két nap után beleteszem a földbe, és a földet annyira tartom nedvesen, amennyire normális esetben öntözném. Természetesen vedd figyelembe az esetleges fagyokat - még csak február vége van!
2022. febr. 26. 23:31
 4/9 anonim ***** válasza:
89%
Akkor a zacskon rajta van, hogy meddig csiraképes. (De gyakran még egy évet rászámolhatsz 30 ....50%-os kicsirázási aránnyal.)
2022. febr. 26. 23:52
 5/9 anonim ***** válasza:
100%
Általában a hajnalka magok nem tudják elolvasni a csomagolásukon álló csíraképességi időt, így az is könnyen előfordulhat, hogy a jelölt dátum után 1-2 évvel 100%-os kicsírázási arányt produkálnak a kis mocskok. :)
2022. febr. 27. 00:38
 6/9 anonim ***** válasza:
100%

Sőt, még az is előfordulhat, hogy már tavaly se volt csíraképes, a ráírtak ellenére... És persze, nem tudhatjuk, hogy mikori magot vettél tavaly, a boltosok eladják még a lejárat évében is.

Ez úgy megy a vetőmagtermelőknél, hogy ha van a raktárukban egy adott mag, akár 10 éves, akkor csinálnak egy csírázási próbát, és ha 90% kicsírázik, akkor nagy örömmel bezacskózzák, és ráírják, hogy 3 évig jó. De lehet, hogy már a következő évben már csak a fele csírázik ki, a harmadik évben meg egy se. Múltkor írtam egy kérdésnél, hogy én régebben már többször jártam így, hogy egy adott zöldségfajból az egyik fajta kelt, mint a gyep, mellette meg az elvileg még jó magból csak pár szál bújt elő. Úgyhogy már sok éve nem veszek olyan magot, amit 2 évnél régebben csomagoltak, de 2 éveset is csak akkor, ha frisset nem tudok.

Szóval, kérdező, nézd meg rajta a nyomtatást, mikor minősítették, ez ad egy támpontot, de biztosat senki nem fog tudni mondani. 3 évig jó szokott lenni általában, néha 6-8 évig is, ha épp friss magot csomagoltak, de semmi nem biztos.

2022. febr. 27. 05:19
 7/9 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat!

Megpróbálom hátha

2022. febr. 27. 10:01
 8/9 anonim ***** válasza:
Idei még nem lehet.A magok több évig megőrzik csira képességüket .
2022. febr. 27. 11:13
 9/9 A kérdező kommentje:
Szerintem tudod hogy hogyan értettem
2022. febr. 27. 20:05

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!