Ha van egy tasak tavalyi hajnalkamagom, az ki fogy idén hajtani, ha elültetem?
Sőt, még az is előfordulhat, hogy már tavaly se volt csíraképes, a ráírtak ellenére... És persze, nem tudhatjuk, hogy mikori magot vettél tavaly, a boltosok eladják még a lejárat évében is.
Ez úgy megy a vetőmagtermelőknél, hogy ha van a raktárukban egy adott mag, akár 10 éves, akkor csinálnak egy csírázási próbát, és ha 90% kicsírázik, akkor nagy örömmel bezacskózzák, és ráírják, hogy 3 évig jó. De lehet, hogy már a következő évben már csak a fele csírázik ki, a harmadik évben meg egy se. Múltkor írtam egy kérdésnél, hogy én régebben már többször jártam így, hogy egy adott zöldségfajból az egyik fajta kelt, mint a gyep, mellette meg az elvileg még jó magból csak pár szál bújt elő. Úgyhogy már sok éve nem veszek olyan magot, amit 2 évnél régebben csomagoltak, de 2 éveset is csak akkor, ha frisset nem tudok.
Szóval, kérdező, nézd meg rajta a nyomtatást, mikor minősítették, ez ad egy támpontot, de biztosat senki nem fog tudni mondani. 3 évig jó szokott lenni általában, néha 6-8 évig is, ha épp friss magot csomagoltak, de semmi nem biztos.
Köszönöm a válaszokat!
Megpróbálom hátha
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!