Mikor lehet a kertbe dísznövényeket ültetni?
Sziasztok!
Volt rendelésem egy kertészetnél, amelynél március közepi szállítást ígértek. A korán jött jó időre való tekintettel kiszórták a rendeléseket ezen a héten. Az enyém ma érkezett.
Kérlek segítsetek nekem, mikor ültethetem el az alábbiakat:
- Közönséges levendula
- Díszfüvek (zebrafű, vattacukorfű, pampafű)
- Nyári orgona
- Fényes levelű ékszerborbolya
Minden konténeres, ami edényben lévő földbe ültetve érkezik. Tehát vannak ilyen fekete zacskók is, az is konténernek minősül.
A kérdés szempontjából csak annyi a dolog lényege, hogy nem szabadgyökerű növényekről van szó.
Jól írják, már lehet ültetni.
Esetleg ha úgy gondolod, még tarthatod edényben két hétig, hogy akklimatizálódjanak, hátha nem szabadban tartották eddig, hanem fűtetlen fóliában, és kissé megindultak, főleg a levendula. Ha nagyon hideg lesz ez idő alatt, akkor könnyen behajítod őket valami fűtetlen sufniba. Utána már nem lehet baj, főleg, ha ültetés előtt még ránézel az előrejelzésre.
Most még hideg a föld, nagyon úgyse gyökeresednének. Múlt vasárnap full napos földet rotáztam, és még dobott fel fagyott rögöket.
Köszönöm a tanácsokat mindenkinek!
Várok még a kiültetéssel kicsit, mielőtt kiteszem a földbe. A nyári orgonán van már pár zöld levél, de a levendula sem olyan ezüstös színű, mint a téli lomb a már meglévő bokraimon, hanem világosabb zöld, szóval friss lehet az is. A zebrafű teljesen száraz, annak talán mindegy lenne hol húzza ki a tél végét, de a vattacukorfű szintén zöldell, így azt sem merem még kitenni.
Nem tudom mennyire bízhatok az előrejelzésekben, de mifelénk jövő hétre -2 fokokat jósolnak több éjszakára is.
Még annyi kérdésem van, hogy rendeltem levendulatermesztőtől 25 tő levendulát pluszban, ők szintén rákérdeztek a héten, hogy hozhatják-e most, vagy majd csak márciusban. Azok szabadgyökerű növények lesznek, úgyhogy azt hiszem jól döntöttem, mikor azt mondtam várnék márciusig. Ha március közepe felé megérkeznek, akkor azokat majd ültethetem ki azonnal, vagy ha hidegebbek lesznek, akkor azokat sem? Ha nem, akkor mit kell velük tennem? Simán csak műanyag cserepekbe tenni, abban nevelgetni, és várni a jobb időt?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!