Szerintetek ellopnák a fokhagymát a területemről?
Simán megérné, de ellopják, ha nem őrzöd. Nekem régebben egy külterületi zártkertből vöröshagymát vittek el, de nem csak kikapkodták, hanem szépen meg is tisztogatták ott helyben, látszottak a szemétkupacok. Este már nem jár arra senki.
Én is termelek eladásra fokhagymát, bár csak ilyen 500 m2 körül, kötött talajon, öntözés nélkül. Az 1 M nagybani árusításnál kicsit tényleg fölé van lőve, de nem olyan sokkal. Ha tudnád öntözni, akkor megvolna az 1 M, de öntözés nélkül csak kimondottan esős években, mikor az apraja is megnő 5 cm-re. Jelenleg a budapesti nagybanin 1000-1100 Ft-ot írnak. A Jófogáson 1200-1600 körül adják.
Nem kell azért 2 hetente kapálni, mi kb. 4x szoktuk, hogy mindig tiszta legyen. Száraz időben nem kell a fű. Tavaly elég volt 3x kapálni, de mondjuk ez nem jó, mert a fejek se nőttek meg olyan nagyra, mint szoktak. Az első 2 alkalommal, mikor még nagyon nedves a talaj és kelnek a gyomok, még befér a sorközbe a kis rota, olyankor csak magát a sort kell utánkapálni.
A kínai az őszi fokhagyma, és ezért is, meg a vízzel és nitrogénnel való felpumpálás miatt sokkal gyengébb az íze, gyakorlott szakácsok nem is vesznek ilyet. Ezért olyan alacsony az ára a magyar tavaszihoz képest, de még a magyar őszihez képest is.
A szőlő az nem dinnye, nem szereti a homokot, csak elviseli. Az ország 2. legnagyobb borvidékének központjában lakom, és itt extrém kötött a talaj, meg a legtöbb borvidéken kötött.
Ezt csak Te tudhatod, hogy mennyire lehet megbízni a faluban a cigányokban! Az, hogy eljárnak bodzázni meg diót szedni, abból még nem feltétlen következik az, hogy kifosztják a zártkerti telkeket is! A bodzát, meg a diót úgy ahogy van letudja adni, és haladósan lehet gyűjteni, a fokhagymával dolog van!
Én is baranyai vagyok, nálunk is vannak cigányok, de nem ilyen arányban! Nálunk, a kertekből nem tűnik el semmi. Ha nálatok előfordul, pláne gyakori eset, akkor joggal tartasz ettől. Kivédeni nem tudom hogy lehet. Falu, ismeritek egymást, tégy fel kamerát, és tudni fogod ki lopott meg.
Kerítsd be, ültess rózsát vagy vadszedret a kerítés mellé!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!