Miért "könnyezik" a kála növényem?
Nagyjából egy éve hoztak a házamba sok szobanövényt, nagy részük az a fajta kála, ami nagyra nő, mármint nagy levelűek és 1-1 szép nagy fehér virágot hoznak, ha kedvük van. Az igazi gazdájuk meghalt, senkinek nem kellettek, szóval őt már megkérdezni nem tudom, és akit kérdeztem, nem értenek a kálához.
Nekem még nem sikerült rájönnöm mi a legjobb ezeknek a növényeknek, de többségében láthatóan jól érzik magukat, mert egyre nagyobbak, egyre több levelet hoznak, volt amit már át is ültettem nagyobb cserépbe ősszel, volt, amit szét szedtem, mert kicsik nőttek mellette, és nem utolsó sorban virágot is szoktak hozni teljesen változó időben is (nyáron több is virágzott, ősszel is egy és most is egy, de megint kettő bimbós már).
Amit viszont nem értek, azok ezek a "könnycseppek".
Nem állandóan vannak, úgy alkalomszerűen és akkor pár napig egyfolytában, és akkor sem mindegyik növényen.
Mindig azt gondolom, hogy valószínű túlöntöztem, azért könnyezik.
De nem hinném. Most is már úgy voltam, hogy pár napot nem voltam otthon, húha öntöznöm kell... erre látom néhány könnyes...
És jó mélyen a földjükbe dugva az ujjam, érezhető, hogy száraz... Ahogy emlékszem, korábban is inkább szárazak voltak könnyezés idején.
Elképzelhető, hogy inkább épp azt akarja jelezni, hogy vízre van szüksége?
Egyik könnyezősnél van az jelenleg, hogy egy gyökér lenőtt a kaspóba, és épp belelógott az ott pangó nagyon kevés, úgy egy teáskanálnyi vízbe. Egy másik könnyezős pedig olyan cserépben van, amiből nem folyik ki a víz. (Nem tudtam másba ültetni.), viszont óvatosan szoktam öntözni, tény, hogy ettől még a legaljára nem látok. Két másik könnyezőt néztem még alulról, és ott teljesen száraz a kaspó belül, gyökér sincs kinőve és nem is vizes alul a földje, ahogy a lyukakon keresztül érzem.
Tehát mi lehet?
Szomjasak? Vagy legutóbb esetleg sok volt nekik a víz (nem éreztem annak)?
Vagy mi mást jeleznek a könnyezéssel?
Még sok idő van tavaszig, hogy kivigyem, kiültessem őket, és nem szeretném ha szenvednének bent.
A helyiség ahol vannak, nagyon gyengén van fűtve, a levegő sem túl száraz.
Röviden, mert jól érzi magát.
Legalábbis anyám máskor ezt mondta.
De majd mások lehet mást mondanak, meg hosszabban kifejtik, mert jobban értenek hozzá 🙂
Könnyezés bármikor lehet, amikor nem túl száraz a föld, és nem párologtat eleget a növény. Sok növénynél természetes folyamat.
"guttáció", szóval így hívják :)
Ma is tanultam valamit, kösz!
"Tehát a guttációt a gyökérnyomás, és nem a párologtatásból eredő ozmotikus szívóerő hajtja."
Akkor, csak sok lehetett nekik a víz! Ha nem is áll minden kaspóban, talán a cserép bizonyos részeiben nedvesebb lehet?!
Jól gondolom?
Nem feltétlenül sok. Csak nem túl kevés. Amikor a föld nem annyira száraz, hogy ne tudjon elég vizet felvenni a gyökér, akkor van a könnyezés. Ehhez nem kell túl soknak lenni, csak elegendőnek. (Nedvesebb föld esetén persze könnyebben előfordul.)
A gyökérnyomás nem változik a napszakokkal. Annyit szívnak fel a gyökerek, hogy az elég legyen meleg, száraz időben is. De ha éppen hűvösebb az idő, vagy egyéb okokból gyengébb a levelek párologtatása, akkor egy plusz vízmennyiség kerül a növényi szövetekbe, és a túlnyomás miatt kiürül a leveleken egy része. Szóval, a könnyezés nem tartási hiba miatt van. (Ha túlöntözés miatt már tönkremenőfélben lennének a gyökerek, akkor hiába öntenél a növényre akármennyi vizet, nem lenne könnyezés, mert a gyökerek nem tudnának elég vizet felvenni.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!