Milyen hatással van a kávézacc a gyümölcs facsemetékre - gyümölcsfákra?
Semmi érdemi hatása nincs.
Kiraokod a fa tövéhez elmossa az eső elfujja a szél elkaparja a macska stb.
Ha ültetésnél akarod a gödörbe tenni sem ad érdemi eredményt = felesleges bajlódni vele.
Jól írja az előző válaszoló, nincs érdemi hatása.
Idővel komposztálódik, mint minden növényi anyag, de olyan kevés, hogy a növény számára észrevehetetlen. Fél marék hullott falevéllel azért felér, lesz belőle egy teáskanálnyi komposzt, ami tartalmaz annyi tápanyagot, mint egy mustármagnyi műtrágya.
A friss kávézacc _borzalmas_ hatással van a facsemetékre, talán a dióra nincs egyedül ilyen hatással.
A kávézaccból a pörkölés során már eltűnt a tápanyag egy része. A nagyobb része a lefőzéskor lúgozódott ki. Ami megmaradt benne az egyrészt cellulóz meg lignin rostok, amik gyakorlatilag semmi tápanyagot nem tartalmaznak a növények számára, csupán a vízmegkötő és a talajlazító hatásuk miatt éri meg használni őket.
Másrészt viszont van benne még egy jó adag csersav, ami allelopatikus vegyületnek számít, azaz bizonyos növények (pl. dió, csertölgy) a másik növény ellen használják, hogy lassítsák annak a növekedését. Ahhoz, hogy ez ne történjen meg, a zaccot hónapokig kell komposztálni, hogy a csersav lebomoljon benne. Éppen ezért még a fűrészpor és a darált papír is jobb komposztanyag nála, mert az sem tartalmaz túl sok tápanyagot, de legalább nem kell eddig érlelni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!