Kezdőoldal » Otthon » Kert » Mi annak a szakmának a neve...

Mi annak a szakmának a neve ami kimondottan a virágokkal foglalkozik? Virágok nevelése, új fajták létrehozása stb stb....

Figyelt kérdés
Elnézést a szakszavakat nem tudom, de mi az a szakma ami kimondottan a virágokkal foglalkozik? Azok kitenyésztésével, nevelgetésével, új fajok létrehozásával stb.... Van ilyen szakma ami csak a virágokkal foglalkozik? köszi
2021. dec. 15. 16:34
 1/6 anonim ***** válasza:
100%
Phanerobotanica
2021. dec. 15. 16:53
 2/6 anonim ***** válasza:
100%

A virágok nevelésével a kertész szakmunkás, ill. a dísznövénykertész foglalkozik, ez utóbbi középfokú végzettség. (Ha jól tudom...)

Új fajok létrehozásával meg a növénynemesítő szakmérnök. Nyilván neki vannak beosztottjai, akik segítik a munkát.

2021. dec. 15. 17:01
 3/6 A kérdező kommentje:

köszi. mindkettőnek .

2-es Én arra gondoltam aki új fajokat nevel, kisérletezik ápolgatja stb, természetesen tudom, hogy a kertész m it csinál, de úgy tudom (lehet rosszul) , hogy van olyan szakma ami csakis a virágokkal foglalkozik, a kertésznek úgy tudom, több feladatköre van.

2021. dec. 15. 17:28
 4/6 anonim ***** válasza:
Ha virág szó alatt dísznövényt, szobanövényt értesz, akkor olyan szakmai ágazat létezik, hogy dísznövény kertészet. Azonban ha ilyen szakmát szeretnél kitanulni vagy abban dolgozni, akkor olyat Magyarországon nehezen találsz. Attól tartok, hogy magyar cégek jó esetben csak növények tartásával, szaporításával foglalkoznak, de kutatással, nemesítéssel aligha. Még talán a volt kertészeti kutatóintézetnek a rózsakertje lehet olyan, ahol talán folyt vagy folyik idevágó kutatás és nemesítés.
2021. dec. 15. 20:58
 5/6 anonim ***** válasza:

3

A kertésznek az a feladatköre, amit az őt foglalkoztató cég csinál. Az egyik cég csak zöldséget termel, a másik csak virágot. A képzettsége az, ami általános, hogy értsen valamit minden növény kezeléséhez.

Új fajokat nem nevelnek, csak új fajtákat. (Faj pl. a fokföldi ibolya, ezen belül vannak mesterségesen kialakított fajták.)

Ahogy az előző írja, virágnemesítéssel nem nagyon foglalkoznak nálunk. Nem tartom kizártnak, hogy pár helyen az országban mégis, de nem nagyban, és ilyen helyen valószínűleg csak pár kertész szakmunkás és betanított munkás, esetleg dísznövénykertész dolgozik néhány növénynemesítő mérnök keze alá. Ezt abból gondolom, hogy jelenleg is folyik növénynemesítő szakmérnök képzés, és tudom, hogy nagyon szerteágazó dolgokkal foglalkoznak az országban.

2021. dec. 16. 07:45
 6/6 A kérdező kommentje:
köszi mindenkinek. 5ös, ezzel inditottam a szakszavakat nem tudom. :) persze nem baj hogy javitottad.
2021. dec. 16. 10:36

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!