Orchideám nem fér már el az ablakban, hova rakjam, hogy ne ártsak neki?
Tedd az ablakod elé belülről.
Az orchidea nem szereti a tűző napot, hiszen eredeti helyén is a fék lombjai között él, azaz félárnyékban.
A félárnyék, ha megnézed a meghatározást, azt jelenti, hogy napi 4-6 órában éri teljes nap.
Az orchidea szereti a közvetlen napot, hiszen pont azért él az ágak közt, bevállalva az esetleges szárazságot és tápanyaghiányt, hogy napfényhez jusson. Legalábbis a lombokon átszűrődő közvetlen napsütés formájában, de lehetőleg ennél többre áhítozik. Ha soha nem kellene neki tűző nap, akkor a talajszinten élne, sokkal nagyobb biztonságban.
Megtévesztő, hogy a fotókon a természetes élőhelyeken viszonylag sűrű lombozatot látni mögötte. Ez attól van, hogy az orchidea, mint minden növény, a fény felé fordul, amerről kapni szokta a napot, és mivel ebből a szögből mutatós, ezért a fotósok a fénynek háttal, a sötétebb háttér felé fordulva fényképeznek.
Az egy más dolog, hogy kibírja tűző nap nélkül. Mint ahogy az emberek is életben maradnak 6 m2-re bezárva, a börtönben. De nem ez az igazi neki. Ilyen helyen csak akkor virágzik, ha maga a szoba napos, és kap elég visszavert fényt, vagy mondjuk északi ablakban, ahol a környezettől elég sok visszavert fényt kap.
A szekrény teteje az csak akkor lehet megfelelő, ha a szekrény alacsony, és a nagyon magas ablak közelében van. Jobb lenne az ablak előtt valami virágtartó, vagy a szekrény polca.
Orchideánál soha nem lehet tudni...
Alapból a mozgatásra nem érzékeny, legalábbis én nem vettem észre. De néha még mozgatás nélkül, minden káros hatás nélkül is leszáradnak a bimbók. Szóval ha pont most érzi magát kellemetlenül valami miatt, akkor az áthelyezés erre még rájátszhat. De azért szerintem ha jó helyre kerül, akkor valószínűbb, hogy nem lesz baj.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!