Kezdőoldal » Otthon » Kert » Medencefűtés kpe csővel...

Medencefűtés kpe csővel házilag hogyan csinálnátok?

Figyelt kérdés

Jövőre akarok medencefűtést csinálni, de van egy csomó kérdésem, mielőtt belevágok. Van egy kisház a medencétől kb 3-4 méterre és annak a tetejére akarom rakni mert ott szinte egész nap éri a nap.

1. milyen méretű kpe csövet tekerjek fel, legyen inkább 3/4-es vagy 1/2-es vastagságú,

2. egy kb 2*2m es osb lapra mennyi kpe csővet tudok feltekerni, vastagságtól függően.

3. kell neki külön keringető, vagy rá lehet rakni a szűrő keringetőjére, mekkora keringető bírja el, ha egyrészt 4- méterre van a medencétől, másrészt kb 2m magasságban lesz a kisház tetején.

2021. szept. 6. 07:24
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:

hú, ez jó ötlet..arra ügyelj, hogy a kisház tetejére feltekert kpe cső jól nézzen ki, ne gányolás legyen. Ha én csinálnám inkább 1/2 collosból készíteném, mert abból több fér el adott területen, legfeljebb a melegvíz gyorsabban mozogna egy picit..

Mivel ebben az esetben fent van a melegvíz, lent a hidegebb, gravitációs forgatást kizárhatjuk, rá kell segíteni.(de ezt te is tudod)

Mivel gőzöm sincs milyen teljesítményű a szűrés-keringetés, először arra kötném rá..(ez is csak forgatás, nem emelés)légtelenítést kell ügyesen megoldani a legmagasabb ponton, mert ha levegős, akkor az borít mindent..

Hogy milyen hosszú cső kell? Hát az talán a cső hajlításától függ. Én felrajzolnám a táblára, majd valahogy lemérném(spárga,stb)..

Sok sikert, jó buli lesz..

2021. szept. 6. 07:47
 2/15 anonim ***** válasza:
91%
Egy 2X2-es lapra nem tudsz valami sokat feltekerni (már ha spirál alakra gondolsz), mert hajlik ugyan, de csak egy bizonyos sugárban, alatta megtörik. Lehet jobban járnál fekete locsolótömlővel.
2021. szept. 6. 08:11
 3/15 anonim ***** válasza:
100%

Nálam évek óta ez van, így jelenleg is kb. 25-26 C fokos a víz a 20 m3-es medencében, ami esztétikai szerepet is játszik, így soha sincsen letakarva.

Amúgy egész nyáron 34-36 C fokos volt a víz, csak most már az éjszakai hidegek miatt nem képes visszafűteni, meg ugye már nappal sincsen hőség.

Ha nem számítjuk a filléres és egyszeri bekerülési költségét és a keringető szivattyúnak a minimális áramfelvételét, akkor ez a valóságban is egy teljesen ingyenes medencefűtés.

Nem tudom, hogy mekkora a medencéd.

Javasolnám első körben, hogy a KPE cső helyett válasszad a felébe vagy még kevesebbe kerülő 20 mm-es LPE mezőgazdasági öntözőcsövet.

Kb. 6-8ezer Ft/100 m.

Ebből megvásárolsz egy 100 méteres tekercset, és a sufnitetőn egyszerűen csak széthúzod a tekercset, hogy minden részét érje a nap.

Kell egy merülőszivattyú aminek az emelőmagassága min. 8-10 méter, vagyis képes legyen keringetni benne a vizet, mert lefogja a csőkígyóban a súrlódás.

Mivel a szivattyú gyorsabban keringteti a vizet mint, hogy átmelegedjen, ezért egy konnektorba dugható időkapcsolóba érdemes dugni a szivattyút és úgy időzíteni, hogy idő maradjon a felmelegedéshez.

Tehát pl. minden órában pl. 10-17 óráig egész órakor bekapcsol 15 percre.

Nálam 65-70 fokos víz folyik ki ilyenkor a medence aljára vezetve.

Vagyis mindössze napi 2 óra hosszat fogyaszt áramot, ha összeadjuk a negyedórákat.

Fürdéskor mindig áramtalaníts!!

2021. szept. 6. 10:06
 4/15 anonim ***** válasza:
Aldiban vettem 30 ezerért medence napkollektort, több meleget ad, mint 150m kpe. Szerintem felesleges szenvedni a csővel.
2021. szept. 6. 10:30
 5/15 A kérdező kommentje:
Köszi mindenkinek, gondolkodtam a kész cuccon, én is láttam aldiban, de attól féltem, hogy ezek kicsik mert nem tudom mennyi cső fut benne és méretre sem túl nagy.
2021. szept. 6. 18:34
 6/15 anonim ***** válasza:
Gyerekmedencékhez való az aldis.
2021. szept. 6. 19:01
 7/15 anonim ***** válasza:
Én csak azt tudom mondani, amit a hőmérő mutat: tavaly csővel éppencsak megvolt a 28°C gyakorlatilag egész nap járt a szivattyú, aldis csodával 30°C volt a víz délre, délután már sose járattam mert a melegebb vízből rettentő gyorsan elillant a klór.
2021. szept. 6. 20:30
 8/15 A kérdező kommentje:
köszi rápróbálok jövőre mert a Aldis és egyéb kész termékekről nem olvastam túl sok jót, az itteni 4-esen kívül. A mezőgazdasági LPE jó ötlet azt máshol is olvastam és egy légtelenítő szelepet is fogok tenni arra pontra ami a legmagasabban lesz a tetőn. Kis szivattyút is néztem, ha a víz forgató nem bírja el.
2021. szept. 11. 16:41
 9/15 anonim ***** válasza:

Az a baj ezekken a fekete műanyag csöves fűtésekkel, hogy a cső palást közvetlenül érintkezik a környezeti levegővel. A környezeti levegő pedig nem mindig 35 fokos...

Na most amikor csak 25 fok van odakint, de szépen süt a nap, az történik, hogy a 25 fokos levegő hűti a cső palástot, tehát az jóval kevésbé tud felmelegedni (csökken a hatásfok, vagyis adott hosszúságú csővel kevesebb melegvizet tudsz előállítani). Ez odáig nem gond, amíg túlméretezett a rendszered: 1-2 m3 -es pici medencéket simán fűtenek még így is 100-200 méter csőkígyók, de amint kicsit nagyobban gondolkodsz, egyszerűen kezelhetlen lesz a cső hosszúságod ami elegendő meleget termel.

A gyári napkollektoroknak azért van burkolata, hogy minél jobban elszigeteljék a külső levegőt a melegedő csövektől. Ennek a legegyszerűbb formája az átlátszó műanyag burkolatos napkollektor, míg a legprofibb a hőfelvevő csövek körül vákuummal szigetelő gyártmányok.

2021. szept. 11. 18:08
 10/15 anonim ***** válasza:

3-as vagyok.

Nálam évek óta van a terasztetőmön egy 400 m-es LPE csőkígyó, aminek az egyszeri bekerülési költsége akkor 20ezer Ft volt + kb. 6ezer Ft volt hozzá a búvárszivattyú. Azóta ingyen fűti a medencénk vizét, elhanyagolható áramfogyasztás mellett.

A 20 m3-es mindig nyitott és télre sem leengedett medencénkben jelenleg is 27-28 C fokos a víz a mai napon is.

(Ami amúgy egész nyáron 33-36 C fokos volt.)

Természetesen lehet "tudományos köntösbe csomagolva" fanyalogni és erről az igen olcsó medencefűtésről lebeszélni a kérdezőt és lehet ajánlani neki igen drága berendezéseket is, hiszen köztudott, hogy a medencézésnél szinte csak a csillagos ég az anyagi határ.

Ahhoz viszont nem kell ész, csak sok-sok pénz.

Én viszont inkább másra költöm az itt (is) megspóroltakat.

2021. szept. 12. 18:54
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!