Kezdőoldal » Otthon » Kert » Mi baja lehet a fúrt kútnak?

Mi baja lehet a fúrt kútnak?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Adott a pvc golyós típusú fúrt kutam, illetve melette egy csonk amelyre rá van kötve a Leo 90/46 típusú szivattyúm. Az a problémám, hogy kb. 5 percenként elengedi a vizet. Már kiszedtem a pumpás egységet belőle, megnéztem a műanyag golyót benne, de nincs letapadva vagy beszennyeződve. Maga a kút kb. 10 éve lett kifúratva, azt hogy milyen mélységű sajnos nem tudom megmondani, mivel nagyapám fúratta, viszont ő azóta elhunyt. Egyébként meglehetősen ritkán van használva, csak a nyári aszályos időszakban. 37 db. gyümölcsfát kell locsolnom vele heti szinten, és így elég frusztráló, állandóan mellette kell állnom és önteni bele a vizet valamint újrapumpálni. Valaki tudna segíteni mi lehet a probléma vele?Szakember kihívása most sajnos nem jöhet szóba az anyagiak miatt, szóval szeretném én magam megjavítani, ha lehetséges. Hajdú-Bihar megyéről van szó, tengerszint feletti magasság 97 méter, erősen vasas, kénes víz jön belőle, ha ez számít valamit. A segítségeteket előre is köszönöm!

2021. júl. 6. 13:27
 1/5 anonim ***** válasza:
Valahol meg van repedve a cső és ott levegő tud bejutni. Nézd végig a látható részt a szivattyútól.
2021. júl. 6. 14:14
 2/5 anonim ***** válasza:

Igen, vagy a cső lyukas, vagy esetleg az összetételnél van szétcsúszva.

Nálam is volt egy ilyen eset anno. Magamnak fúrtam a kutat. Két év múlva mindig elengedte a vizet. Kiszedtem az LPE-csövet, és kiderült, hogy a kutya kirágta... Azt tudtam, hogy rágcsálta, de azt nem, hogy át is lyukasztotta. Két év múlva ment a vízszint a lyuk alá (szivattyúzáskor), és csak akkortól engedte el a vizet.

2021. júl. 7. 05:12
 3/5 A kérdező kommentje:
Tegnap átnéztem a csövét, de nem találtam szemmel látható repedést, viszont a víz nagyon mélyen lent volt benne. Azért furcsállnám, ha el lenne repedve. Minden télen betekertem izolációs fóliába + bélelt szövetbe az egész kútfejet, el nem fagyhatott, mechanikai sérülés sem érte sosem. Ismerősöm szerint lábszelep hiba lehet. Szerintem nem úszom meg a szerelő kihivását, azért, ha van még tippetek, hogy mi lehet a baj osszátok meg nyugodtan. Mindenkinek ment a zöld pipa, és mégegyszer köszönöm!
2021. júl. 7. 14:34
 4/5 anonim ***** válasza:

Nem a kútfejről volt szó, hanem a földben lévő csőről.

De persze, a lábszelep is lehet hibás. Bár ha műanyag golyós, akkor sok variáció nem lehet. Esetleg beleesett valami szennyeződés, ami nem engedi helyére esni a golyót. A két golyó bármelyike alatt lehet valami.

2021. júl. 8. 16:32
 5/5 anonim válasza:
A kútfejet kell kicserélni. A szelepfészekre rá rakodnak a vas illetve az egyéb oldott ásvanyi anyagok és emiatt engedi el a vizet. Gazdaboltban lehet kapni ilyen kútfejet, ki kell ásni az elágazásig (ahol a két ágbol egy lesz) és az elágazás alatt meg kell keresni a ragasztást (kb 20-25cm még lefele). Ott elvágod, Vinilfix PVC ragasztóval az új kútfejet ráragasztod és olyan lesz mint új korában ;)
2021. júl. 12. 06:52

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!