Elviekben meddig élhet így egy muskátli?
Nekem négy nagyon régi muskátlim van, kedves ismerösöktöl, rokonoktól kaptam öket. A legrégebbi 44 éves, a legfiatalabb ezek közül csak 29, a másik kettö meg ezek közt.
Összel kicsit kitisztogatom az elhalt ágakat belölük, hüvös helyen teleltelem majdnem szárazon, tavasszal visszavágom a hajtásokat, és világos, kicsit melegebb helyre teszem. Amikor elkezdenek kihajtani, fokozatosan többet öntözöm öket, májsustól a teraszon vannak, megfelelö öntözés és mütrágyázás mellett. Ha kell, átültetem öket nagyobb cserépbe, de csak ritkán szükséges, a tápozás általában elég.
Tápoldatozni mindenképpen kell, mert azóta már kb. minden tápanyag elfogyott a földből.
Ez pl. elég jó és olcsó, kis kiszerelésű muskátli tápoldat:
Igen, ha déli ablakba teszed közvetlenül, akkor kap elég fényt, akár meg is éghet. Télen próbáld pihentetni, ne virágozzon, csak akkor kell vizet adni, amikor naposabb, melegebb napok vannak.
Amikor tavasszal megérzi a jó időt, újra locsolhatod rendesen. Lakásban a rothadásra figyelj, ezt úgy tudod elkerülni, hogy laza, homokos földbe ülteted, és hagyd a földjét kiszáradni két öntözés között.
Evtizedekig tarthato, ha jol gondozod.
A muskatli az eredeti elohelyen, es betelepitve az allandoan meleg orszagokba, allandoan viragzik. Ha egy kicsit sem gondozzak, csak neha kap egy kis vizet, akkor is tulel tizenevekig, es gazkent szaporodik magatol.
Ha gondozzak, tapoldatozzak, levagjak az elszaradt leveleket-viragot es a nem a kivant iranyba novo hajtasokat, akkor meghalalja, es szep is.
Lehet szaporitani akar magrol is, mondjuk ahhoz kell egy kis turelem is :)
Magyarorszagon azert terjedt el, hogy telen elpusztul, mert a fagyot es a hideg-nyirkos idot nem szereti, es tenyleg elpusztul.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!