Kezdőoldal » Otthon » Kert » Elviekben meddig élhet így...

Elviekben meddig élhet így egy muskátli?

Figyelt kérdés
Több mint 2 évvel ezelőtt kaptam egy cserép álló muskátlit, amit erkély híján a 9. emeleti lakásom délre néző ablakába tettem belülről. Azóta folyamatosan virágzik, még télen is hoz mindig egy-két virágot. Az össz gondozás amiben eddig részesítettem az az volt hogy ősszel levagdostam róla az ilyen nagyon megfásult szárakat. Létezhet az hogy így szobanövényként bármeddig el lehet tartani, mint mondjuk egy akármilyen szobapálmát? Ha igen, milyen gondozást igényel? Nekem csak az volt meg, hogy a muskátlit ősszel kidobják, vagy teleltetik pincében.
2021. jún. 16. 18:18
 1/8 anonim ***** válasza:
100%

Nekem négy nagyon régi muskátlim van, kedves ismerösöktöl, rokonoktól kaptam öket. A legrégebbi 44 éves, a legfiatalabb ezek közül csak 29, a másik kettö meg ezek közt.

Összel kicsit kitisztogatom az elhalt ágakat belölük, hüvös helyen teleltelem majdnem szárazon, tavasszal visszavágom a hajtásokat, és világos, kicsit melegebb helyre teszem. Amikor elkezdenek kihajtani, fokozatosan többet öntözöm öket, májsustól a teraszon vannak, megfelelö öntözés és mütrágyázás mellett. Ha kell, átültetem öket nagyobb cserépbe, de csak ritkán szükséges, a tápozás általában elég.

2021. jún. 16. 19:11
 2/8 anonim ***** válasza:
76%
Nem találkoztam a szakirodalomban erre vonatkozó leírással. Annyi bizonyos, hogy mivel megfelelő körülmények között átteleltethető, ezért következő évben újra hajt. #1 nem részletezte, hogy a több évtizede meglevő növényeinél megtalálható-e még az eredeti "őshajtás", vagy az már elpusztult és a száron levő rejtett rügyekből kinőtt növény ill, annak utódjai élnek. Ezek a lágyszárú növények ugyanis idővel annyira elöregednek, elfásodnak, hogy valójában lassan elhalnak, de a rügyekből kihajtó sarjnövények élnek tovább, mint a vegetatív szaporodás példái.
2021. jún. 16. 19:41
 3/8 anonim ***** válasza:
100%
Az 1-es vagyok, látszólag az eredeti növények vannak meg, az eredeti töröl hajtanak ki oldalhajtások.
2021. jún. 16. 19:43
 4/8 anonim ***** válasza:
100%
Görögországban láttam ember magasságu muskátlikat. Nem tudom hány év alatt nöhettek akkorára?
2021. jún. 16. 20:07
 5/8 anonim ***** válasza:
100%

Tápoldatozni mindenképpen kell, mert azóta már kb. minden tápanyag elfogyott a földből.

Ez pl. elég jó és olcsó, kis kiszerelésű muskátli tápoldat:

[link]

2021. jún. 16. 20:18
 6/8 anonim ***** válasza:
100%

Igen, ha déli ablakba teszed közvetlenül, akkor kap elég fényt, akár meg is éghet. Télen próbáld pihentetni, ne virágozzon, csak akkor kell vizet adni, amikor naposabb, melegebb napok vannak.

Amikor tavasszal megérzi a jó időt, újra locsolhatod rendesen. Lakásban a rothadásra figyelj, ezt úgy tudod elkerülni, hogy laza, homokos földbe ülteted, és hagyd a földjét kiszáradni két öntözés között.

2021. jún. 16. 21:23
 7/8 anonim ***** válasza:

Evtizedekig tarthato, ha jol gondozod.

A muskatli az eredeti elohelyen, es betelepitve az allandoan meleg orszagokba, allandoan viragzik. Ha egy kicsit sem gondozzak, csak neha kap egy kis vizet, akkor is tulel tizenevekig, es gazkent szaporodik magatol.

Ha gondozzak, tapoldatozzak, levagjak az elszaradt leveleket-viragot es a nem a kivant iranyba novo hajtasokat, akkor meghalalja, es szep is.

Lehet szaporitani akar magrol is, mondjuk ahhoz kell egy kis turelem is :)

Magyarorszagon azert terjedt el, hogy telen elpusztul, mert a fagyot es a hideg-nyirkos idot nem szereti, es tenyleg elpusztul.

2021. jún. 16. 22:13
 8/8 A kérdező kommentje:
Köszi a válaszokat, sokat segítettetek :)
2021. jún. 17. 10:45

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!