Kezdőoldal » Otthon » Kert » 5 éves meggy és szilvafám...

5 éves meggy és szilvafám ágait valami letörte néhány napja. Érdemes-e próbálkoznom valamiféle 'sínbe tevéssel', menthatők -e...és mi okozhatta?

Figyelt kérdés

Őzek, szervasok bejárnak a kertbe, van, hogy csoportostól. Vannak még ott hasonló korú szilvafák és barackfa, azokon nincs sérülés. Mostanában voltak erős széllökések is. Nem zárom ki, hogy akár már egy hete is történhetett. Ez a 2 károsult fa egymás mellett van.

[link]

[link]

[link]

2021. máj. 10. 11:15
1 2
 11/18 mindentudó99 ***** válasza:
33%
Őzek simán letörik
2021. máj. 10. 21:05
 12/18 anonim ***** válasza:
Nekem a szomszéd kecskéi tépázták pont ilyenre a fákat, tehát nálad is simán tehették a vadak.
2021. máj. 10. 21:29
 13/18 A kérdező kommentje:
Köszi!! - Mert amúgy a vetemény ágyásaimat nagyon öszee-vissza gyúrták. Egyértelműen látszanak a patanyomok.
2021. máj. 11. 00:26
 14/18 anonim ***** válasza:
De 2 m magasan?
2021. máj. 11. 06:03
 15/18 anonim ***** válasza:
66%

Az a fura, hogy csak egy vastag ágat tört.

Felénk mikor vádak drimbolnak, akkor több sérülés keletkezik, törnek a vékony ágak (közvetlenül az elágazásnál) és sérül a kéreg is.

Szerintem ez nem vad.

2021. máj. 11. 06:08
 16/18 anonim ***** válasza:

Kérdező!

12-es vagyok.

Konkrétan a szemem előtt állt 2 lábra a kecske, nekitámaszkodott a fa törzsének és kapta el a férfikar vastagságú ág végét (20 éves fa) és rántotta le, miközben az a tövében eltört.

A konyha ablakból láttam és mire kivergődtem, addigra megtörtént.

Nyilván egészséges fánál ez másképp működne, de már az enyém sem volt toppon.

Ha nálad patanyomok is vannak, akkor esélyesebb a vadakra gondolni, mint valami erőltetett krimit bekalkulálni.

Történnek rejtélyes dolgok, ahogy nálunk is a telken.

Ez a barackfánk is a telken 2 m. magasan lett megrágva, úgy, hogy be van kerítve, és nyúlon kívül más nem fér be, az is nehezen.

Hogy mászott fel? (Mert ugye egyértelmű, hogy nem a szomszéd rágta meg!)

[link]

[link]

2021. máj. 11. 08:47
 17/18 A kérdező kommentje:
Köszönöm!! - A törések kb. csak 1,2 m (120 centi) magasan vannak. Valójában 6 évesek a fáim (1 évet letagadtam, mert restelltem, hogy csak ekkorák)...vagyis szerintem nem fejlődtek rendesen, nem gondoztam őket (évekig nem is laktam ebben a házban - és látogatóba is csak fél napokra jöttem...persze, hogy időm se volt semmire). A fák körüli terület füves-gazos, a veteményes, amiről írtam a fáktól kicsit távolabb (kb. 20 méterre) van (hosszú a kert). A kertek nincsenek lekerítve, a kertek végén árok, amentén egész őz és szarvascsordák szoktak 'végigmorajlani' ..és gyakran jönnek be őzek - szarvasok a kertekbe is. A már említett szomszédomnak nagyobb fái vannak, azokban is sok kárt tesznek. Neki a kert vége-felé vannak a fái, a házához közelebbi részen a veteményes - nekem éppen fordítva. Nekem a kertem végében magas gaztenger van (talán egynyári seprence)...néha, amikor a veteményessel dolgozom...egyszer csak ebben a gaztengerben csörtetés kezd hallatszani....elég félelmetes...állítólag nem érdemes ezekkel az állatokkal személyesen találkozni. Mindegyik oldali szomszéd kertek ugyanezen részében pedig akácerdő lett telepítve....
2021. máj. 11. 10:52
 18/18 A kérdező kommentje:

Mutattam a szomszédnak (ő is már éltesebb korú /nyugdíjba készülő/ - mint én. Otthon van a kerti témákban - szerinte szarvas lehetett...nála is okozott hasonló károkat.

Köszönöm a hozzászólásokat!

2021. máj. 11. 13:49
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!