Kezdőoldal » Otthon » Kert » Igaz hogyha kivágok egy nagy...

Igaz hogyha kivágok egy nagy fát akkor utána a bomlása után nagyon meszes lesz a talaj?

Figyelt kérdés
2021. ápr. 21. 19:48
 1/7 anonim ***** válasza:
66%
nem
2021. ápr. 21. 20:11
 2/7 anonim ***** válasza:
93%
Nem értem az összefüggést fejstd ki bővebben mióta tartalmaz a fa meszet?
2021. ápr. 21. 20:26
 3/7 anonim ***** válasza:
57%

A kémhatásra értette azt, hogy meszes. Vagyis, hogy a pH-ja 7-nél magasabb.

A földben maradt gyökerek komposztálódnak idővel. Ha pedig egy komposztálandó anyagnak magas a nitrogéntartalma, akkor ammónia keletkezik, ez pedig valami reakció miatt lúgosítja a környezetét, akár pH 8 fölé is mehet.

Viszont a gyökerek C/N aránya szerintem a C irányába megy, vagyis nem nagyon keletkezik ott ammónia.

2021. ápr. 22. 16:57
 4/7 A kérdező kommentje:

"Nem értem az összefüggést fejstd ki bővebben mióta tartalmaz a fa meszet?

Aki hülye ne válaszoljon kérem

2021. ápr. 22. 17:01
 5/7 anonim ***** válasza:

Nem a válasz hülye, hanem a kérdésed!!!!

Egy fa nem tartalmaz meszet és nem is fog termelni azt.

2021. ápr. 22. 17:38
 6/7 anonim ***** válasza:
3-as: meszes kémhatás nem létezi, csak savas, lúgos vagy semleges!
2021. ápr. 22. 17:39
 7/7 anonim ***** válasza:

6

Értsd jól. Ne félre. Disszertációban nem így fogalmaztam volna, de aki ért hozzá, az így is érti. Aki nem ért hozzá, általában az is érti. Mindegy.

A meszes talajon meg a lúgos talajon ugyanazt érti a köznyelv. Mivel alapvetően a meszes talajok kémhatása lúgos. De a lúgosság szempontjából csak egy dolog, hogy mennyi mész van benne. Az is ugyanilyen fontos, hogy milyen kötésben van ez a mész. Hogy nem CaO formában, az teljesen biztos.

Az ammónia meg tudja változtatni (más anyaggá) a mészvegyületeket, ezért tudja lúgosabbá tenni a talajokat.

2021. ápr. 22. 18:01

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!