Igaz hogyha kivágok egy nagy fát akkor utána a bomlása után nagyon meszes lesz a talaj?
A kémhatásra értette azt, hogy meszes. Vagyis, hogy a pH-ja 7-nél magasabb.
A földben maradt gyökerek komposztálódnak idővel. Ha pedig egy komposztálandó anyagnak magas a nitrogéntartalma, akkor ammónia keletkezik, ez pedig valami reakció miatt lúgosítja a környezetét, akár pH 8 fölé is mehet.
Viszont a gyökerek C/N aránya szerintem a C irányába megy, vagyis nem nagyon keletkezik ott ammónia.
"Nem értem az összefüggést fejstd ki bővebben mióta tartalmaz a fa meszet?
Aki hülye ne válaszoljon kérem
Nem a válasz hülye, hanem a kérdésed!!!!
Egy fa nem tartalmaz meszet és nem is fog termelni azt.
6
Értsd jól. Ne félre. Disszertációban nem így fogalmaztam volna, de aki ért hozzá, az így is érti. Aki nem ért hozzá, általában az is érti. Mindegy.
A meszes talajon meg a lúgos talajon ugyanazt érti a köznyelv. Mivel alapvetően a meszes talajok kémhatása lúgos. De a lúgosság szempontjából csak egy dolog, hogy mennyi mész van benne. Az is ugyanilyen fontos, hogy milyen kötésben van ez a mész. Hogy nem CaO formában, az teljesen biztos.
Az ammónia meg tudja változtatni (más anyaggá) a mészvegyületeket, ezért tudja lúgosabbá tenni a talajokat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!