Kezdőoldal » Otthon » Kert » Amikor a szántóföldeken a...

Amikor a szántóföldeken a vadászok mászkálnak, nem baj, hogy letapossák a termést? Múltkor láttam, hogy legalább 20-25 vadász félkörben sétáltak egymás mellet a frissen nőtt termésen.

Figyelt kérdés
2021. ápr. 17. 18:35
 1/8 anonim ***** válasza:
100%

Nem kell félni. A gabonafélék (akár a fűfélék és egyszikűek) jól tűrik a taposást. Ha rá is lépnek (amíg vadásznak) nem teszik tönkre, mert rövidesen felegyenesedik.

Én így tanultam - szakvégzettségem van.

2021. ápr. 17. 19:47
 2/8 anonim ***** válasza:
80%

A vadászok tudják hova kell lépni.

Azt is tudják, hogy a föld tulajdonosa áthúzná rajtuk az ekét és a boronát is ha tönkretennék a vegetációt :D

2021. ápr. 17. 20:22
 3/8 anonim ***** válasza:
100%

A 2. választ olvasva rájöttem (ami nekem ugyan természetes volt jól értelmezni), hogy a kérdező letaposott termést írt (de alighanem frissen kikelt vetésre gondolt), de a végén frissen kikelt termésről írt. A vadászat (amikor a vetésre lépnek a vadászok) az télen van. Őszi gabonavetésről van szó.

Hogy világos legyen én nem érett termésre gondoltam (ilyenkor nincs körvadászat, legfeljebb erdei, de az sem tavasszal, hisz ilyenkor már vemhesek az állatok.

Most utalok a 2. válaszolóra. A vadászok nem tudják hova kell lépni, hanem oda lépnek, ahová kijön a lépésük. Ezzel nem okoznak kárt a vetésben (téli vadászatra és őszi vetésre gondolok). A vadásztársaságoknak van szerződésük a vadászatra, tehát a föld tulajdonosának el kell tűrnie a vadászatot.

2021. ápr. 17. 20:40
 4/8 anonim ***** válasza:
55%

a kérdező 99% városi csávó aki még életében nem látott vetést közelről, csak a natgeon.

Az őzről is csak annyit tud, hogy az a fiatal szarvas... :D

2021. ápr. 17. 20:47
 5/8 mindentudó99 ***** válasza:
98%
Egyszer mondta nekem egy kolegám járt arra felénk látott szarvast. Hát pedig mondom felénk az nincs csak őzek. Még kiröhögött hogy ahol őz van ott van szarvas is másképp hogy szaporodnának. Itt fejeztem be a beszélgetést. Most áljak le vitatkozni hogy ez két állatfaj?
2021. ápr. 17. 21:04
 6/8 anonim ***** válasza:
46%
Amúgy ma Magyarországon a vadászok sajnos szinte mindent megtehetnek,gyűlölöm őket. A felénk lévőkkel is volt sok gondom,azután egyenként elbeszélgettem velül,-azóta tőlünk tartanak.
2021. ápr. 17. 21:16
 7/8 anonim ***** válasza:
84%
Ahogy előttem írták, a frissen kikelt kalászossal nincs gond. Az nagyobb baj, hogy terepjáróval, kapás és magasabb növényt is képesek kitaposni, az olyanokról nem is beszélve, mint az elejtett vad földön kizsigerelése, vagy az állat után maradó, eldobandó részek földre kiszórása és hasonlók
2021. ápr. 17. 22:51
 8/8 anonim ***** válasza:
100%

Nekem az a legnagyobb gondom a vadászokkal, hogy túl sok vadat hagynak meg, a természetes létszámnál többet, hogy utána minél többet lehessen lelőni. Nekik ez nem kerül semmibe, mert más földjén nevelik őket. Mintha én vennék kecskéket, és minden szomszéd konyhakertjébe behajtanék párat, hogy ott nőjenek és szaporodjanak, aztán ha a szomszédok hozzányúlnának, feljelenteném őket, és a törvény engem védene...

A kérdésre: amikor a gabona szárat kezd nevelni, onnantól már nem tűri a taposást, a csöves (szalma) szár már meg tud sérülni. De télen/kora tavasszal még csak olyan levelek vannak, mint a fűnek, és ezek nem károsodnak különösebben. A puha, saras talaj letaposása meg a levelek sérülése is kár, de nem végzetes a gabona szempontjából. Ha életben marad az őz, az a legelésével több kárt csinálna, de még a taposásával is. Emiatt nem bánják annyira a gazdák a vadászatot.

2021. ápr. 18. 05:17

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!