Kezdőoldal » Otthon » Kert » Ribizli sarjhajtasáait le...

Ribizli sarjhajtasáait le kell vágni?

Figyelt kérdés
2021. ápr. 10. 16:58
 1/6 anonim ***** válasza:
100%
Ne vágd le, mert azokból lesznek az elöregedett ágak pótlói.
2021. ápr. 10. 17:20
 2/6 anonim ***** válasza:
100%
Igen, azokból lesz az új..persze ez bokor esetén igaz, ha magasszárú, akkor viszont ki kell vágni a hajtásokat.
2021. ápr. 10. 20:35
 3/6 A kérdező kommentje:
bokor ribizlik
2021. ápr. 10. 21:05
 4/6 anonim ***** válasza:
91%

Ritkítani kell. Mondjuk, korábban jobb lett volna, nem virágzáskor, de most is jobb, mint soha.

Ha felnőtt bokorról van szó, akkor az az ideális, ha azonos számú 1, 2, 3, 4, 5 éves ág van. (Ennél idősebbek el szoktak öregedni általában, és ki kell vágni őket, tehát lecserélni fiatalra.) Minden évjáratból max. 4-5 legyen. Persze, csak ha elég erős hozzá a bokor. Ha gyengébb, akkor minden évjáratból kevesebb.

Én fél méternél rövidebb új vesszőt nem szoktam meghagyni. Akkor se, ha nincs elég ilyen nagy, a kicsiket felesleges. Ha nem hajtott eleget tavaly, az annak a jele, hogy túl van terhelve a bokor. (Ilyenkor az öregebb ágakon is csak nagyon rövid hajtások nőttek.) Akkor kivágom a kicsiket, plusz az öregek közül is kivágom, ami már nem olyan szép. Így majd idén szép új hajtásokat fog hozni.

Ha mondjuk tavalyi ültetés, és nincs fél méteres új vessző, akkor meg lehet hagyni 1-2 30-40 centiset is, de a többit takarítsd le, hogy idén szépen megerősödjön a bokor. Amit levágsz, minél lejjebb, csonk nélkül vágd, különben lesz száz 10-20 centis, jövőre nem győzöd kivagdosni.

2021. ápr. 11. 05:54
 5/6 A kérdező kommentje:
én a sarjhajtásokról beszélek nem a bokron lévő vesszőkről
2021. ápr. 11. 08:02
 6/6 anonim ***** válasza:
93%

Próbáld értelmezni, amit írtam.

A ribizli nem bokor, hanem cserje. Lentről hozza az új vesszőket. Ezek pár évig növekszenek, aztán elöregszenek, és akkor le kell vágni őket. A tavalyi vesszőket pedig úgy kell levágni vagy meghagyni, ahogy leírtam.

2021. ápr. 11. 17:54

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!