A rizs miért bír, sőt, szeret tocsogni a vízben / lápban, ellentétben a legtöbb más növénnyel? Hogyan jut elegendő oxigénhez?
Létezik hidrokultúrás termesztés is.
"A levél alsó felén helyezkednek el a gázcserenyílások, a sztómák. Ezeken a nyílásokon keresztül veszi fel a növény a fotoszintézishez a széndioxidot a levegőből, illetve adja le az oxigént. Az éjszakai légzése is a sztómákon keresztül történik, oxigént vesz fel és széndioxidot bocsát ki."
3-as vagyok ismét
Sok mindent írnak, amiért nem szeretik a növények, ha áll a víz. Legfontosabb talán a fertőzésveszély (ettől is rohad gyakran a gyökér), késői csírázás, a termőföld megváltozása. A rizs ezekre kevésbé érzékeny, másféle talajt is szeret,
A rizsről még annyit találtam, hogy csírázáskor etilén gázt ereszt ki, és amíg nem éri el a vízfelszínt a növény, addig a gáz nagyon gyors növekedésre készteti. Illetve a szára üreges, azon keresztül lejut a levegő a növény tövéig.
Szerintem alapból mocsári növény lehetett a rizsfélék őse, ellentétben mondjuk az itteni gabonafélékkel, amik legfeljebb időszakos talajvizesedéshez vannak szokva.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!