Mennyire kell / szoktatok figyelni a zöldségmagok mennyiségére, amikor elveted / kiszórod a talajba? Egyenként szórod tőtávra, vagy random?
Totál kezdő kertészkedő vagyok -mondjuk inkáb úgy: abszolút kezdő-, más kérdés, hogy az elméletbe egy ideje elkezdtem belekóstolni. És mivel kezdő vagyok, egyeseknek esetleg hajmeresztően furcsa lehet a kérdésem, ezért előre is sszzzorrrry! :)
Szóval, amikor a zöldségmagokat elveted, akkor azokat az iszonyú pirinyó magokat, mint pl a sárgarépáé, egyeként kiválogatod, és egy pici magot teszel kb egy centisre fúrt lyukba a talajon, majd adott sortáv érték szerint X centivel arrébb egy másik, szintén egyetlen pici magocskát dugsz a földbe? Nekem ez kicsit ijesztő volna, de hát sose lehessen tudni, ahogy Micimackó mondta...
Bár szerintem inkább 3-4, vagy 5 magocska, mint amikor megsózzák az ételt, mehet egy adott pontra a talajba, nem? És X centivel arrébb megint 4-5 magocska. Gondolom én...
Másképp megfogalmazva: mennyire kell kiszámítani? Vagy nagyon lazán kell venni ezt? Belecsippentesz egy pöttyet, aztán "röpülj, eccsém úgy sacc per kábé oda", vagy ilyesmi?
Eleve az sem teljesen világos számora, mi az, hogy tőtáv, illetve sortáv. Gondolom a tőtáv: a soron belül, hogy adott növények milyen messze legyenek egymástól, nemde? A a sortáv meg a sorok közti táv?
Videókon azt látom, hogy random szórják, ahogy esik, úgy "nyiffan" alapon... De honnan tudhatnám én, kezdőként, hogy ez csak a rutinjuk miatt látszik így, közben meg esetleg: egy szórás - egy mag...?
Gondolom, az empatikusak sejtik, mi bizonytalanít el engem. Pl ha belegondolunk a gépi vetésbe, csak úgy fröccsennek a magok, igaz, a gép beállítja egyenletesre, de nyilván nem egyetlen mag egy löket, aztán X tizedmásodperc múlva megint egyetlen pici magot lövell... hanem szórja, egyenletesen, tömegesen.
Na de akkor mennyi az annyi? Úgy kábé?
A magok soha, még véletlenül se kelnek 100 %-ban. Még a legdrágább márkák se. (Ezért egy amatőr hülyeség a magszalag.) És akkor még ott vannak a kártevők, meg a nem jó mélységbe kerülő magok, stb. Szóval, ilyen apró magokat legalább kétszer annyit szórunk, mint amennyi növényt akarunk. De ha még több, az se baj, mert a sokból lehet a kellő számút meghagyni, viszont ha fél méteren nem kel semmi, azt már nevezhetjük problémának.
Én nem nagyban termelek gyökérzöldséget, csak úgy 100-120 méter szokott lenni, de ennyinél már azért oda kell figyelni, hogy haladós is legyen, meg jó is.
Háromszögű kapa hegyével kell egy árkot kihúzni. És 3 ujjal, mintha sót szórnál, úgy potyogtatod, mondjuk, 30 cm magasságból, hogy minél széjjelebb kerüljenek. Szórás közben folyamatosan előre-hátra mozgatod a kezed, hogy ha egyszerre több mag is kiesne a kezedből, akkor ez ne egy helyre pottyanjon, hanem kicsit távolabb egymástól, hogy ki lehessen húzni egyelésnél anélkül, hogy a megmaradó sérülne. Sőt, nem csak hosszában érdemes szórni, hanem átlósan, hogy egyes magok az árok aljára kerüljenek, mások meg az oldalára. Így biztosan lesz közte, ami a megfelelő mélységbe kerül... Mert ha mind túl sekélyen lesz, akkor esetleg kiszárad, ha mind túl mélyen lesz, akkor meg nem talál ki a föld tetejére. Ennek a módszernek a hátránya az esetleg túl széles sor, de hát a kapa mindent megold... Én amúgy bakanccsal húzom a sorra a földet, így 120 m elveteményezése az elejétől a végéig kb. 20 perc alatt megvan. Még annyi, hogy amikor porszáraz és röges földbe vetek valamit áprilisban, akkor tyúklépésben végigmegyek a soron, a kellő tömörség miatt. Ha nedves a föld, akkor így lenyomni nem kell, sőt nem is szabad.
Amikor már több levelesek, akkor lehet egyelni, gyomlálással együtt. Lehet két menetben is, először nagyjából, aztán a következő gyomláláskor, fél centis gyökérátmérőnél, az előírt tőtávra. Olyan távolságra kerüljenek egymástól, hogy ha nagyon megvastagodnának, akkor is elférjenek, ne nyomják egymást a gyökerek. Mindig az maradjon meg, ami egyedül áll, és azokat húzd ki, ahol egymás közvetlen közelében van több, mert a gyökerük úgyis megsérül, ha ezek maradnak.
Nálam a sortáv 60 cm, és még így is összeér a két sor levele nyárra. Tehát 25 cm, meg amit írnak, azért nem jó, mert még a kapa se fér a sor közé rendesen, csak kínlódás kézzel gyommentesíteni, és úgyis csak egymástól veszik el a fényt. 40 cm legyen legalább a sortáv mindennél, és még akkor is ritkábbra kell hagyni.
Az itt leírtak minden apró magvú növényre jók. A nagy szemű magokat lehet fészekbe, darabra ültetni. De pl. borsót is jó így árokba, mint az apró magokat, ez a legegyszerűbb. Az nem érzékeny annyira a mélységre, mert erősen hajt, tehát az mind az árok aljára megy.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!