Miért erőltetik a kajszi termelést Magyarországon mikor állandóan elfagy?
Hát fagyzugban nem is nagyon érdemes termelni.
Védett helyen meg ritkán fagy el. És az ára miatt megéri vállalni ezt a kockázatot. A kereskedők soha nem az adott gyümölcs világpiaci árát veszik alapul a kiskereskedelmi árak kialakításánál, hanem a belföldi termésmennyiségeket. Ha nálunk elfagyott sokfelé, akkor hiába adják ingyen az olaszok, itt akkor is nagyon drága. Ha nem termelnék nálunk, akkor nem lehetne 1000 alatt venni még aprót se. Tudom, sok éve figyelem az árak alakulását, mert eladásra termelek mindenféle gyümölcsöt.
Most még nem nyílt a sárgabarackom a fagyok idején (van, ami kb. ma fog kezdeni, de a legelső is egy hete nyílt ki), ezért nem volt elfagyás.
Van olyan öreg barackfám a lejtő tetején, ami gyakorlatilag soha nem fagyott még el, mert onnan lefolyik a hideg. Tavaly túltermett annyira, mint még soha, de a pingponglabdányi (amúgy nagyon finom) barackokért is szinte összeveszett a nép, legalább 180 E Ft-ot zsebeltem be egyetlen fáról. (Ilyenkor szoktam röhögni azokon, akik itt bizonygatják, hogy nem éri meg gyümölcsöt termelni...) A lejtő alján tavaly nem termett barack (a pár szem maradékot a pele megette), de ilyen még soha nem történt eddig, gyenge termésre is kb. 10 éve volt példa utoljára. Két éve a mi vidékünket kihagyta a fagy, a helyi piacon kilózva olcsóbb volt a barack, mint Pesten a nagybanin, mázsára. Akkor csináltunk is legalább két évre való lekvárt magunknak, tavaly meg mindent eladtunk, mert a kereslet korlátlan volt. A baracktermelésben a szedés meg az eladás a legnagyobb munka, az meg mindig pénzt hoz. Ha nincs termés, akkor nincs is vele olyan sok munka. Csak metszés, háromszori permetezés, ötszöri rotázás, mondjuk 2 óra/fa egész évben.
Amúgy akinél mindig "elfagy" a barack, annál - ha nem fagyzugban lakik - nem a fagy a bűnös, hanem a permetezés hiánya. A virágmonília ugyanolyan tüneteket okoz, mint az elfagyás. Még akkor is, ha +10 foknál nem volt hidegebb...
1es
Igen, mint ahogy ezt az idén is tapasztalhattuk. Ja várj, nem is.
#1 Inkább az a helyzet, hogy az évszakok eltolódnak, ellenben a fák mintha csak a naptárt figyelnék. :)
Az elmúlt 3 évben fagyott el a kajszi, régebben ez nem volt jellemző. Előfordult régebben is, de pl. az elmúlt 10 évben ez a 3 év volt, amikor kárt tett benne a fagy. Szóval ez annyira nem menetrendszerű, hogy minden évben fagykár éri avagy minden évben küzdelmet kell vívni érte, el ne fagyjon. Idén és tavalyelőtt nálam nem fagyott el, csak tavaly. Tavaly kb. 20 centi hó esett akkor, amikor virágzás volt, esélye nem volt.
Egyébként a kivi nem egy egzotikus gyümölcs, most is sikeresen lehet termeszteni Magyarországon, eleve 4 évszakos helyről származik, mérsékelt, meleg-mérsékelt övből. Amiben eltér az éghajlatunk, az a csapadék mennyisége, nálunk lényegesen kevesebb, de öntözéssel korrigálható.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!