Kezdőoldal » Otthon » Kert » Borsót csak futtatva lehet...

Borsót csak futtatva lehet termeszteni? Muszáj neki futtató?

Figyelt kérdés
2021. márc. 24. 14:57
 1/10 A kérdező kommentje:
velőborso es cukorborso eseteben.
2021. márc. 24. 14:58
 2/10 anonim ***** válasza:
0%
pimp my pea
2021. márc. 24. 15:34
 3/10 anonim ***** válasza:
6%
A futtatót stricinek hívja a szaknyelv, amúgy nem fontos.
2021. márc. 24. 16:01
 4/10 A kérdező kommentje:
Igazad van kedves utolsó, de sajnos nem én találtam ki ezt az elnevezést ami kétértelmű. De a lényeg hogy megertetted hogy mire gondolok! ')
2021. márc. 24. 16:20
 5/10 anonim ***** válasza:
80%

Nem értek a veteményezéshez, a szomszédasszonyom viszont nagyon.

A 20 év alatt még nem láttam nála a borsónál futtatót, pedig volt, hogy együtt szedtük le.

2021. márc. 24. 16:37
 6/10 anonim ***** válasza:
100%
Egyiket sem szokás "futtatni." Legfeljebb a sor két végére tégy egy karót, közé egy madzagot, hogy a borsó ne feküdjön el, de ez sem fontos. Bab van olyan, ami futóbab,
2021. márc. 24. 16:45
 7/10 anonim ***** válasza:
0%

A borsó bokorban nő. Babból van bokorbab és futóbab.

Jól teszed, ha a 6. válaszolóra hallgatsz. Én 2-2 karót ajánlok. Ez azért is fontos, hogy jobban szellőzik a növény, ha nem fekszik a szára a földön, kisebb a gombafertőzés veszélye. Két párhuzamos drót (madzag) között neveled a növényt.

2021. márc. 24. 18:25
 8/10 anonim ***** válasza:
76%

Nálam 40 m hosszú sorba (árokba) vetve nő a borsó, és elterül a földön. Mivel kellő távolságban van a következő növény sora, ezért nem lesz semmi baja attól, hogy a földön fekszik. Főzés előtt úgyis meg lesz mosva (szükség esetén kifejtés előtt is), szóval nem látom értelmét, hogy kínlódjak a futtatással.

Lehet, hogy a kérdező annak az angol kertésznek a műsorát látta, aki a műsor reklámja szerint elvileg Nagy-Britannia legnevesebb kertésze, de ennek ellenére minden műsorában csinál pár amatőr hibát. Egyszer pl. a 20 cm sortávolsággal vetett borsóágyását teliszurkálta méteres, loboncos levágott ágakkal, hogy milyen jó lesz, majd erre fel tud futni a borsó. Hát úgy nézett ki az egész, hogy a vaddisznó megfialt volna ennek a bozótnak a közepében. Nem láttam ezt a borsót megnőve, de a következő évi vetésnél utalt is rá egy félmondattal, hogy tavaly kicsit eltúlozta a gallyakat... Szerintem a 90%-át nem tudta leszedni, mert kintről nem érte el, és nem is látta, hogy mi van a bozótos közepén.

2021. márc. 24. 18:53
 9/10 anonim ***** válasza:
100%
Fajtától függ. A Rajnai Törpe pici és tök jól tartja magát. A Kelvedon csodája képes fél méteresre megnőni, és elfekszik, ha nincs neki mászókája (az előző válaszoló által leírt 2 karó közé kifeszített madzag épp elég neki). A cukorborsó fajták ennél is sokkal magasabbra nőhetnek, nyilván egy 2 méterre növő fajtához komolyabb támrendszer kell.
2021. márc. 24. 19:27
 10/10 anonim ***** válasza:
100%

Én a Debreceni sötétzöldnek is feszítek ki.

Nem fekszik el, ha sok az eső se fulled be. Nem kell törni mikor szedem.

Nekem jobban tetszik így.

2021. márc. 24. 19:39

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!