Mit kell tenni ha megsérült a fakéreg?
Üdv!
Sajnos 2 fánál (törökmogyoró) elfogyott a normál kötözőszalag és tavaly ősszel "ideiglenesen" madzaggal kötöztem karóhoz, amit elfelejtettem... Most néztem, hogy mindkettőnél megsérült a kéreg. Holnap veszek szalagot, de gondolom ez így nem egészséges...
Ezzel mit lehet tenni? Néztem vannak különböző szerek fasebekre, meg fertőtlenítők, Esetleg valaki tudna ebben segíteni?
Köszönöm!
Igen, szinte minden nap fúj elég erősen, gondolom azért dörzsölte ki ennyire. Sajnos télen nem néztem rá... :(
Akkor valószínű tönkre fognak menni?
16:07-es vagyok
Tessék kezelni a sebeket, és utána meglátjuk, tönkre mennek-e.
Dehogy kell sebkezelő. Milyen betegség ellen kellene, mégis? Semmilyen ágbetegség nem fogja megtámadni a mogyorót. Ráadásul, ezek már beszáradt sebek. A sebkezelő a csonthéjasok 4-5 cm-nél nagyobb sebei esetén fontos, ilyen kis sebekkel nem kell foglalkozni még csonthéjasoknál se.
A háncs folyamatosságának a sérülése a fő gond, ha körben odalett, akkor csak a metszőolló segít. De úgy látom, a karó felőli oldalnál még megvan a folyamatosság, tehát kiheveri, ha odafigyelsz.
Tehát csak annyit kell csinálni, hogy minden tavalyi vesszőt visszavágsz pár rügyesre, jó irányba álló rügyeket meghagyva. Ha túl nagy a sérülés fölötti rész, akkor az egészet visszavágod, hogy ilyen nagy, fejlett rügyből max. 8-10 maradjon. Ha így csinálod, őszre szépen kiheveri, pár év után észre se lehet venni. Ha most a visszavágás miatt nagyon aránytalan lenne, akkor a sérülés alatti részeket is vissza lehet vágni, annál erősebb hajtásokat nevel. Teljes alakos fotó jó lett volna. Ja, és az új kötözés a sérülés alatt legyen, valahogy megoldod, különben reccs.
Gondolom, nem friss ültetés.
Tavaly, vagyis tavalyelőtt, 2019 őszén?
Kisebbnek gondoltam, akkor több is maradhat a sérülés fölött, mondjuk, összességében (vagyis, a meghagyandókat összeadva) olyan 60-70 cm-nyi kihajtásképes rész. Egy ágemelettel lejjebb kellene jönni talán, azaz, a legfelső nagyobb elágazás fölött mindenestől levágni, és egy kis oldalágból nevelni új sudarat. A lentebbieket pedig visszavágni. Ha hagysz a levágandó részből egy csonkot, akkor az oldalágat fel tudod hozzá kötni jó állásba. És persze, a sérülés alatti részt is hozzáigazítani az ollóval, hogy arányos legyen a korona. Pontosat azért nehéz így, mert kétdimenziós képen nem látni a szögállásokat.
Nem, 2020 őszén ültettük mindkettőt. Akkor voltak a kertészet szerint 5 éves csemeték.
Köszönöm a metszési tanácsokat, megfogadom!
Ja, konténeres fák voltak, azért ilyen nagyok?
Mindegy, ha friss ültetés, akkor a kertészetben mondani kellett volna, hogy hiába konténeresek, akkor is vissza kell metszeni őket. Mondjuk, így a sérülés miatt kicsit jobban.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!