Kezdőoldal » Otthon » Kert » Mit kell tenni ha megsérült a...

Mit kell tenni ha megsérült a fakéreg?

Figyelt kérdés

Üdv!

Sajnos 2 fánál (törökmogyoró) elfogyott a normál kötözőszalag és tavaly ősszel "ideiglenesen" madzaggal kötöztem karóhoz, amit elfelejtettem... Most néztem, hogy mindkettőnél megsérült a kéreg. Holnap veszek szalagot, de gondolom ez így nem egészséges...

Ezzel mit lehet tenni? Néztem vannak különböző szerek fasebekre, meg fertőtlenítők, Esetleg valaki tudna ebben segíteni?

Köszönöm!

[link]

[link]

#sérülés #fakéreg #fasebkezelő
2021. márc. 15. 14:22
 1/10 anonim ***** válasza:
100%
Fasebkezelőt vegyél (elasztikusat, nem a viaszosat!), de ne reménykedj nagyon. Renszeresen széljárta hely, ahol a fák állnak, igaz?
2021. márc. 15. 16:07
 2/10 A kérdező kommentje:

Igen, szinte minden nap fúj elég erősen, gondolom azért dörzsölte ki ennyire. Sajnos télen nem néztem rá... :(

Akkor valószínű tönkre fognak menni?

2021. márc. 15. 16:45
 3/10 anonim ***** válasza:
100%

16:07-es vagyok

Tessék kezelni a sebeket, és utána meglátjuk, tönkre mennek-e.

2021. márc. 15. 16:48
 4/10 A kérdező kommentje:
Rendben, holnap megyek és veszek sebkezelőt és reménykedem. Köszi!
2021. márc. 15. 16:56
 5/10 anonim ***** válasza:
82%

Dehogy kell sebkezelő. Milyen betegség ellen kellene, mégis? Semmilyen ágbetegség nem fogja megtámadni a mogyorót. Ráadásul, ezek már beszáradt sebek. A sebkezelő a csonthéjasok 4-5 cm-nél nagyobb sebei esetén fontos, ilyen kis sebekkel nem kell foglalkozni még csonthéjasoknál se.

A háncs folyamatosságának a sérülése a fő gond, ha körben odalett, akkor csak a metszőolló segít. De úgy látom, a karó felőli oldalnál még megvan a folyamatosság, tehát kiheveri, ha odafigyelsz.

Tehát csak annyit kell csinálni, hogy minden tavalyi vesszőt visszavágsz pár rügyesre, jó irányba álló rügyeket meghagyva. Ha túl nagy a sérülés fölötti rész, akkor az egészet visszavágod, hogy ilyen nagy, fejlett rügyből max. 8-10 maradjon. Ha így csinálod, őszre szépen kiheveri, pár év után észre se lehet venni. Ha most a visszavágás miatt nagyon aránytalan lenne, akkor a sérülés alatti részeket is vissza lehet vágni, annál erősebb hajtásokat nevel. Teljes alakos fotó jó lett volna. Ja, és az új kötözés a sérülés alatt legyen, valahogy megoldod, különben reccs.

Gondolom, nem friss ültetés.

2021. márc. 15. 18:52
 6/10 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen válaszod.

Bár sötét van, de csináltam mindkettőről egész alakos képet... talán a formája látszik valamennyire.

Tavaly ősszel ültettük őket, kb 3m-es mindegyik.

Valóban sérülés a karó felőli részen nincs.

[link]

[link]

2021. márc. 15. 19:55
 7/10 anonim ***** válasza:
100%

Tavaly, vagyis tavalyelőtt, 2019 őszén?

Kisebbnek gondoltam, akkor több is maradhat a sérülés fölött, mondjuk, összességében (vagyis, a meghagyandókat összeadva) olyan 60-70 cm-nyi kihajtásképes rész. Egy ágemelettel lejjebb kellene jönni talán, azaz, a legfelső nagyobb elágazás fölött mindenestől levágni, és egy kis oldalágból nevelni új sudarat. A lentebbieket pedig visszavágni. Ha hagysz a levágandó részből egy csonkot, akkor az oldalágat fel tudod hozzá kötni jó állásba. És persze, a sérülés alatti részt is hozzáigazítani az ollóval, hogy arányos legyen a korona. Pontosat azért nehéz így, mert kétdimenziós képen nem látni a szögállásokat.

2021. márc. 16. 05:01
 8/10 A kérdező kommentje:

Nem, 2020 őszén ültettük mindkettőt. Akkor voltak a kertészet szerint 5 éves csemeték.

Köszönöm a metszési tanácsokat, megfogadom!

2021. márc. 17. 16:10
 9/10 anonim ***** válasza:

Ja, konténeres fák voltak, azért ilyen nagyok?

Mindegy, ha friss ültetés, akkor a kertészetben mondani kellett volna, hogy hiába konténeresek, akkor is vissza kell metszeni őket. Mondjuk, így a sérülés miatt kicsit jobban.

2021. márc. 17. 18:08
 10/10 A kérdező kommentje:
Igen, azok voltak, most mértem, úgy 3,5m a csúcs. A kertészetben mondták, hogy ennél jobban nem kell visszavágni, jó az úgy... Gondolom annyira voltak szakképzett kertészek mint én :D
2021. márc. 18. 19:38

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!