Tényleg ilyen bonyoult a komposztáls?
Kicsit több mint egy éve lakunk falun, kertes házban, most jutottam el odáig, hogy készülök egy kisebb veteményest összehozni, és közben elgondolkodtam a komposztáláson is. Van egy nagyjából négyzetméternyi, hely a kertben, négy oldalt felpakolva téglákkal, gondolom az előző tulaj ebben komposztálhatott. Kigazoltam, király a föld benne.
Gondoltam utánanézek mégis mi fán terem ez komposztálás téma, de elolvastam ezt a cikket [link] és teljesen belezavarodtam. Ennyi mindenre kell figyelnem? Én azt hittem csak fogom a konyhai zöldhulladékot, elkeverem a földdel, időnként átkotrom és jónapot :D
Ki tudna ebből engem valaki okosítani? Ugyan falun nőttem fel, de ehhez nem volt még szerencsém, teljesen laikus vagyok.
Nálunk egy 1,5x3 méteres hely van.
Deszkával körben, egy méter magasan.
Ide kerül: konyhai hulladék, falevél, baromfiól tartalma (tyúkszr meg szalma), széna.
Nincs forgatva, nincs öntözve. Az öntözést az időjárás megoldja.
Évente a feléhez hozzá van nyúlva a kert ásásakor, ilyenkor a felső rétegeket félre hányom, egész addig megyek le, amíg kész komposztot találok. Elhordok, amennyit kell, aztán a felrehányt rész megy vissza. Egy évvel később a másik felét bolygatom igy meg. Tökéletes komposztot "gyárt".
Köszönöm szépen mindenkinek :)
Van három tengerimalacom. Az elhasználódott alom is belemehet a komposztba? (forgács, fapellet, széna meg a malacok végterméke)
Szerintem aki a linkelt cikket írta, az panelben lakik, életében nem komposztált, a netről szedegette össze az írásához szükséges szövegeket. Mert vannak benne okos dolgok is, meg baromságok is.
A föld pl. nem jó a komposzthoz, mert levegőtlenné teszi. Akkor kellene, ha túl laza anyagot (pl. tiszta szénát) komposztálnánk, de inkább abból szokott probléma adódni, hogy nem elég laza a cucc. A konyhai hulladékkal is az a baj, hogy magában használva berothad. Azt esetleg akkor szabad felhasználni - apróra vágva, hogy kiszáradhasson -, ha elég sok laza szálas növényed van, ami közé bekevered. Mi éppen ezért télen nem is nagyon teszünk bele konyhai hulladékot, pedig igen sok komposztot gyártunk.
A jó komposztálódás feltétele, hogy oxigénhez jussanak a lebontó szervezetek. De ha csak konyhai hulladékból áll az egész, akkor egy bűzlő szemétdombod lesz, mivel oxigénmentes környezetet igénylő baktériumok támadják meg a halmot. Ez mondjuk a cikkben is szerepel, hogy ha túl sok a nitrogén, és kevés a szén a komposztálandó anyagokban, az nem jó.
Átforgatni akkor kell, ha gyorsítani akarod a folyamatot. Ha jó az összetétel, akkor mást nem kell csinálni, mint évente egyszer a tetejét félrerakod (ami még nincs kész), a többit meg kiviszed a kertbe, aztán a félrerakott cuccot visszarakod.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!