Lemosó permetezés, mikor, mivel?
Sziasztok, keszülődök a tavaszi lemosó permetezéshez. Olvastam néhány cikket róla, nagyjából képben vagyok, de akadtak még kérdések.
- Ti mivel szoktátok, mi vált be, melyik a legjobb ár/érték?
- Mikor, olvastam, hogy rügypattanás elött kell. Viszont ahogy nézem a kertet, a sárgabarackfa már lassan nyitja a virágjati, az alma meg még elég messze van. Ilyenkor elég csak a barackot megpermetezni, vagy mindenen menjek át? (elég sok fa van ~ 100 db, legtöbb alma, de van cseresznye, barack, biszke, szilva...)
Pont ma csináltam meg.
Remélem az eső nem tesz majd keresztbe.
#1 magad kevere ki? így olcsóbban jön ki? Ha igen, akkor pontosan mit és hol veszed meg?
#2 Az oajos rézként néztem én is, lehet az lesz majd, csak ~4k az 1l.
Most még nem érdemes, mert a tavaszi-nyári (melegkedvelő) gombák szaporítóképletei és baktériumok még a rügypikkelyek között alva várakoznak, és egyébként is annyira inaktívak, hogy a tűzön kívül bármit kibírnak. Az ízeltlábúak dettó, még alszanak, és az esetleg eltalálható atkatojások is többet bírnak, mint később.
Mire tényleg itt a kártevők érzékeny időszaka, addigra meg lemosódik a szer egy része, ha most használod. Majd 3-4 hét múlva már annyira széttolódnak a rügypikkelyek, hogy tényleg hatásos tud lenni a művelet.
Addig lehet rézzel permetezni, ameddig nem látod a bibét, vagyis ameddig szét nem feslenek a bimbók. Már mindenféle rézzel kipróbáltam, és bajt egyik se okozott így. A szirom külsejét megperzselte egyik-másik, amikor a nyílás előtti napon és viszonylagos melegben használtam, de az a termékenyülésre nem hatott ki, mert egyik réz se felszívódó, tehát csak azt bántja, amihez konkrétan hozzáér.
Ne gondold, kérdező, hogy olyan hamar ki fog virágozni a barack (hacsak nem valami nagyon meleg vidéken laksz). Március legvége, esetleg, de inkább április eleje. Szóval időd, mint a tenger.
Ha te kevernél rézzel olajat, akkor a réz szépen kicsapná, és leülne az aljára. De a bolti keverékben van egy olyan adalék, ami elkeverhetővé teszi a hármat.
A Vegesolban csak egy kevés napraforgóolaj van, és a gyártó saját oldalán olvastam, hogy ez csak az esőállóság javítására van benne, még a gyártó se állítja, hogy ettől alkalmas lenne rovarölésre. És ez a saját szomorú tapasztalatom is, hogy hiába használtam én ezt régebben akár március legvégén is, 2-3 héttel később már csupa atka volt pár almafa. Azt mondjuk el kell ismerni, hogy a barackosomban a zöld őszibarack levéltetűt mindig levitte még virágnyílás előtt, amikor a pár centis kis hajtásokon szívogattak a még bimbós fákon, de lehet, hogy ez a réz hatása volt, ami ugye egy erős sejtméreg, és a kicsi levéltetvek bőre még puha.
Köszi a részletes leírást.
Itt most az elmúlt 1-2 hétben majdnem minden nap 10+ C fok volt a napközbeni hőmérséklet, direktnapon meg lehet volt már 25 is.
Most voltam permetszert venni, mert azt gondoltam, hogy lehet ők is zárva lesznek és pont sikerült vergosolt venni 😒 (olajos rézkén nem volt).
Te mivel szoktad permetezni?
Tudnál esetleg ajánlani valamit, amit tudnék a vergosol mellé keverni, hogy rovarölő is legyen, hamár az olaj benne nem arra szolgál?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!