Kezdőoldal » Otthon » Kert » Van itt olyan, aki magának...

Van itt olyan, aki magának termel zöldséget?

Figyelt kérdés
Lenne pár kérdésem, amit fel szeretnék tenni 🙈
2021. febr. 6. 16:25
 1/10 Ibw4x ***** válasza:
mondd
2021. febr. 6. 17:12
 2/10 anonim ***** válasza:
84%
Szomszed kertje mindig zoldebb! :)))
2021. febr. 6. 17:22
 3/10 A kérdező kommentje:

Idei lesz az első év, hogy saját terméssel fogunk próbálkozni.

Hely és idő hiányában (mert ahogy látom, ezt már el kellett volna kezdeni), nem szeretnénk palántát nevelni és azt ültetni el, hanem a magokat szeretnénk elvetni.

Egy kis folia satorban lennenek a növények, a talaj meg nincsen előkészítve, de szerves trágyát szeretnénk raszorni, amit belerotalnank a földbe és utána menne március közepe-aprilis elején a vetés időjárástól függően.

Szerinted ez így működőképes lehet?

2021. febr. 6. 17:42
 4/10 Ibw4x ***** válasza:
Persze.
2021. febr. 6. 19:18
 5/10 anonim ***** válasza:
100%

Áprilisban esetleg.

Ne tévesszen meg, hogy a fóliában napos időben nagyon meleg van. De a fólia hőszigetelése nulla, tehát ha kikel a paprikád, és kint hajnalra -3 fok lesz, akkor bent is lesz -2, ami elviszi a palántádat. Ezért szoktak korai palántát fóliában úgy nevelni, hogy nem a szabad földben, hanem ládában, hogy szükség esetén be lehessen vinni. Vagy ha nem ládáznak, akkor van vészfűtési lehetőség. Vagy később fognak neki.

A palántaneveléssel én még addig se jutottam, hogy megvegyek minden magot, virágföldem sincs elég. Több, mint egy hónap, hogy nekifogjak a palántanevelésnek. Ha fóliám lenne, akkor még március közepén se fognék neki.

2021. febr. 7. 06:00
 6/10 anonim ***** válasza:

Egyébként fóliában sokkal nehezebb kertészkedni, mert minden létező betegség és kártevő imádja a forró és nedves környezetet, nem győzöl majd permetezni. Meg öntözni és a fóliát nyitogatni, hogy ne főjenek meg a növények.

Ez nyilván nem a korai zöldségekre vonatkozik, hanem a nyári paprika-paradicsom-padlizsán jellegű dolgokra.

2021. febr. 7. 06:03
 7/10 A kérdező kommentje:

Köszönöm a választ! Kerteszkedos csoportokban láttam facebookon, hogy mindenki rakja fel a palantairol a képet, azért gondoltam, hogy elkéstem vele. Nekem igazából pár napja jött az ötlet (előtte is minden évben itt volt a fejemben, de amikor egy db uborkát 600 forintért vettem nagyon kiakadtam és elhatároztam, hogy idén meg lesz csinálva).

Azért akarom fólia alatt csinálni, mert van egy kutyank, aki előszeretettel kiassa a virágaimat is és félek, hogy tönkre tenné.

Valamint tavaly akkora esőzések és víz volt felénk, hogy sokan a búzát, kukoricát sem tudták learatni, berohadt minden.

És így biztosabbnak érzem.

Egyébként még annyit kérdezhetek, hogy egy palantahoz egy vagy két magot szoktál rakni?

2021. febr. 7. 06:48
 8/10 A kérdező kommentje:

Illetve szerinted a bio magokat kevésbé támadják meg a betegségek?

Abból kiindulva h elméletileg azok évek óta biobol vannak nyerve és emiatt nem is igényeltek permetezést..

Lehet hülye kérdés 🙈

2021. febr. 7. 06:52
 9/10 anonim ***** válasza:

Fűtött üvegházban, vagy megfelelő hőmérsékletű és megvilágítottságú (vagy növénylámpás) helyiségben persze, lehet most is már nekifogni. (A kimondottan hosszú tenyészidejű zöldségféléket, mint pl. egyes chilik, már január végén el szokták kezdeni a "profik".) De ehhez megfelelő hely kell. Enélkül nem lehetséges megfelelő minőségű palántát előállítani.

Én ládában nevelem a palántát, és nem mindig számolom, hogy hány magot használok. Tudom, hogy kb. milyen sűrűség az ideális, és ennél valamivel sűrűbbre szórom, aztán ha túl sok kelt ki, akkor ollóval ritkítom, amikor már nőttek egy kicsit. Csak olyasminél számolom a magokat, amiből csak néhány darab kell. Akkor mondjuk, ha egy adott fajtából 10-et akarok, akkor elültetek mondjuk - új magból - 14-et, aztán majd lesz valami. Ha te egyenként poharazod, és nem valami drága, 30 (100) Ft/db magot használsz, akkor 2 szemet tegyél egy pohárba. Vagy ha ikertöveket akarsz ültetni, akkor 3-at. Drága magból elég 1, esetleg a maradékot még beleteszed másodiknak, aztán ha valamelyik nem kel ki, akkor az ilyen másodikat átpikírolod az üres pohárba.

Nem tudom, biomagon mint értesz. Ha rezisztens fajtát, akkor nem igényelnek permetezést, vagy nem annyit. Ha csak normál fajták nem voltak permetezve, akkor nagyobb valószínűséggel hordoznak betegséget, mint a permettel védettek. (Bár magok nem mindenféle betegség szaporítóanyagát képesek átvinni.)

2021. febr. 7. 14:35
 10/10 anonim ***** válasza:
Ja, azt kihagytam, hogy ha több kel ki a pohárban, mint amennyit fel akarsz nevelni, és már átültetni se akarod, akkor a lomblevelek megjelenése után ollóval vágd el földszinten a feleslegeseket. Ez annyival jobb a kihúzásnál, hogy nem szakítod el a megmaradónak a gyökerét.
2021. febr. 7. 14:39

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!