Ki melyik fajta sárgarépát szokta ültetni?
St Valery. Egy külföldi magazinhoz kaptam a magot, hogy kezdő (konyha)kertésznek pont ideális: könnyen termeszthető, nem hisztis, édes, zamatos. Cserébe nem korai és 19. századi heirloomról van szó, nem egyformák a termések.
A magazinnak igaza volt.
Harmadiknak
Vetni* 😂
A harmadik egy okoskodó, akinek nem sikerült érdemben válaszolni.
Hivatalosan, szakmai névvel vetés, de az ország nagy részén vetésnek csak a rendszer nélküli magszórást nevezik, mint pl. a fűmag kézzel való szórását. Minden mást ültetésnek. Lexikonban is azt írják, hogy a vetés a magok földbe helyezése, elsősorban a gabonáé.
Én egy közép-magyarországi növénytermelő faluból származom, ahol a nép évszázadokig csak ebből élt, és ott is mindenki "ülteti" a répát. Ilyen ez a nép, nem egyféleképpen beszél az egész országban... Pl. az egrest meg piszkének nevezzük, a tócsnit meg macoknak... De azért nem gondolom, hogy rosszabbak lennénk ezért, mint bárki más.
Én is szoktam vörös óriást és nantit is termelni. A nanti jobb ízű és korábban szedhető, a vörös óriás nagyobbra nő és tárolhatóbb.
Ezek amúgy nem fajták, ha már a hivatalos elnevezéseknél tartunk, hanem típusok. Mint borsónál a velőborsó meg a kifejtőborsó. A típusokon belül van a rengeteg névvel rendelkező fajta, én ezek közül hol ezt ültetem, hol azt, amit éppen sikerül venni.
"A harmadik egy okoskodó, akinek nem sikerült érdemben válaszolni."
Okoskodás az, amikor téveszmémet akarom rád kényszeríteni.
A magyarázat kérése nem okoskodás.
.
Nos tehát a kérdésre:
a sárgarépát magról vessed, ne ültesd!
Hát igen, ez téveszme, hogy az ültetés nem helyes ebben a kontextusban. Nem szakszerű, az biztos, de tökéletesen helyes. Mint ha azt mondanád, hogy a macska négyet fialt, az is helyes lenne, de egy állatorvos kijavítana, hogy a macska bizony nem fial, hanem ellik, meg lehet nézni bármelyik állatorvosi tankönyvben.
És magyarázatra itt nem volt szükség, mert a kérdés nélkül is tökéletesen érthető volt, hogy a kérdező a fajtákra kíváncsi.
Ergo, ez csak okoskodás volt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!