Kezdőoldal » Otthon » Kert » Tudom sok videó van róla, de...

Tudom sok videó van róla, de nektek melyik módszer vált be citromfa termesztésére, ültetésére?

Figyelt kérdés

3 módszert ismerek:

- Szimplán elültetni a magokat egy-egy kisebb cserépbe.

- Meglévő citromfa ágáról egy kisebb hajtást gyökerezésnek indítani, majd levágni és átültetni cserépbe.

- 4-5 magot vizes papír zsebkendőbe csomagolni, majd betenni egy befőttesüvegbe.

Mennyire igényes a citrommag?

2021. febr. 1. 14:32
 1/6 anonim ***** válasza:
100%
Nekem van 2 citromfám. Az egyik bolti citrom magjából lett, közel 10 éves, szép, de termés, sőt még virág sem volt rajta. Kb 15 év kell neki, hogy termőre forduljon, de sokkal kisebb termés várható, mint amekkorából a mag származik. A másik fámat termőágként kaptam, pár éves és rendszeresen virágzik, citrom is van rajta, már érik be. Az anyanövény szintén termőággal lett szaporítva, nem magról. Tehát mindenképp a termőágról szaporítást javaslom.
2021. febr. 1. 15:07
 2/6 A kérdező kommentje:
Köszönöm a választ, ez nagyon hasznos infó!
2021. febr. 1. 16:22
 3/6 anonim ***** válasza:
100%

Vizes papírral meg befőttesüveggel felesleges szórakozni. Ha magról akarod szaporítani, akkor beleteszed virágföldbe, cserépbe, öntözöd, és kikel. De ahogy az első is írja, legalább 15 év, mire terem.

Jobban jársz, ha termő fáról szerzel érett leveles hajtást, és dugványozod. Ha jól csinálod, 100 közül 99 kigyökerezik, és már az első évben virágzik. (Természetesen, az első néhány évben nem szabad rajta hagyni akkor se, ha elkezdi fejleszteni a termést, mert akkor nem fejlődik sehová a növény.)

2021. febr. 1. 16:28
 4/6 A kérdező kommentje:

Van itthon 1 citromfa, amit még nagypapám ültetett, teremni is szokott de viszonylag kicsi citromokat. Esetleg tudnátok segíteni hogy honnan tájékozódjak a termőágként való szaporításáról, illetve mikor érdemes neki kezdeni a folyamatnak (most tavasszal lehetne)?

Szeretnék legalább 5 citromfát.

Illetve még egy kérdés: Narancs, mandarin esetében hasonló eljárást javasoltok szaporításra?

2021. febr. 1. 18:01
 5/6 anonim ***** válasza:
0%

Pistike kimegy a piacra és almamagot árul. Odamegy a rendőr:

- Mit árulsz, fiacskám?

- Almamagot. Nagyon jót tesz az agyműködésnek!

- És mennyibe kerül?

- 500 forint egy zacskóval, 10 db van benne.

A rendőr meg is veszi és elmegy, de aztán 5 perc múlva vörös fejjel jön vissza:

- Te büdös kölyök, átvertél! Ennyi pénzért annyi almát vehettem volna, amennyiben többször ennyi mag van!

- Látja milyen gyorsan hat az almamag?

2021. febr. 1. 19:13
 6/6 anonim ***** válasza:

Hát például, be lehet írni a gugliba, hogy "citrom dugványozása". Biztos lesz videó is a Youtube-on.

Mindenkinek van saját véleménye és módszere, szerintem ez elég jó:

[link]

Mondjuk, én csak 2 ilyen elvágott levelet hagynék, harmada ennyi földbe tenném, és nem homokot meg kerti földet használnék, hanem valami lazább virágföldet, tisztán. Pl. egy vajkrémes dobozt használok, és rá szoktam állítani egy talpatlan-kupaktalan 2 l-es PET palackot.

Éjszaka is fűtött szobában nehezebb a dolog, meg ahol éjszaka nagyon hideg van, ott is. De pl. üveges előtérben, ahol éjszaka 10-18 fok van, nappal meg 25 körül, ott már áprilisban el lehet kezdeni, és őszig mehet a dolog. Feltétele, hogy érett hajtással csináld, ne túl fiatallal. Ha van rajta fiatal rész, azt le kell vágni.

A narancsok legtöbb fajtája egyáltalán nem gyökeresedik, a mandarinok meg nagyon különbözőek, a jobb fajták általában nem gyökeresednek, a savanyúbbak közül némelyik ugyanolyan jól, mint a citrom. Ami nem gyökeresedik, azt szemezni lehet, pl. 2-3 éves citrom vagy narancs magoncra. Ez is könnyű, a legnehezebb benne a szemzőág beszerzése.

2021. febr. 2. 05:02

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!