Van egy kisebb fenyvesek, ki akarom vágni, eltüzelhetem kályhában?
A fenyő ilyen módon tüzelésre nem alkalmas .
Még fa brikett formájában sem venném meg.
Rakathatsz egy új kéményt.
Megéri??
A benne levo gyanta iszonyuan kormol, katranyol. Nehany karacsonyfa januarban, vagy egy legallyazott kerti fenyo agai nem csinalnak gondot, de egy telet, plane tobbet csak fenyovel vegigtuzelni, az bizony tonkreteheti a kazant is meg a kemenyt is.
Ha nincs puffertartalyod, akkor fenyovel amugy is horror futeni, mert megrakod, 30 percig eg mint a barom, aztan 30 perc mulva mar ki is aludt, szinte semmi parazs sem marad utana. Fenyo az gyujtosnak kivalo, kitunoen hasad, mint a gyufaszal, olyan vekonyra lehet csetkelni, akar macsetaval is. Papir nelkul is meg tudod gyujtani egy szal gyufaval. De tuzelonek nem jo.
Nem lesz az égvilágon semmi baj, ha betartasz pár szabályt:
Csak száraz fenyővel tüzelj, egy év száradás után, tető alatt tartva.
Ameddig át nem melegszik a kémény, addig legfeljebb a gyújtós legyen fenyő, de először más fával rakd meg. Ha az első halom leégett, onnantól lehet fenyővel.
Ne zárd el nagyon a levegőt, mert akkor nem tud elégni a gyanta, és ugyanúgy le fog rakódni, mintha hideg lenne a füstjárat. (Kisebb mértékben ugyan, de ez minden más fára is érvényes.) Szóval, addig használd a fenyőt, ameddig gyakran tudsz rátenni kevesebbet, hogy lánggal égjen, aztán ha már parazsat akarsz, ami sokáig tartja a meleget, akkor azt valami erre alkalmas keményfával csináld.
Az északi országokban (minden kontinensen) szinte kizárólag fenyővel fűtenek, és semmi bajuk nincs tőle. Mert ők tudják, amiket előzőleg leírtam, nem a nyers fenyőt pakolják rá ész nélkül.
Van itt egy cikk is, igaz csak cserépkályháról, a lényege:
"Igaz, hogy a cserépkályhában csak keményfával szabad tüzelni, a gyantás fák, fenyőfélék, más puhafák tönkreteszik?
Nem igaz! Megfelelő használat esetén minden fafaj természetes, tiszta, és száraz fája használható cserépkályhában. Egy jól méretezett, megfelelően használt cserépkályha tűzterében az átlaghőmérséklet 700-850 fok, a lánghőmérséklet pedig akár 1100 fok is lehet. Ezen a hőmérsékleten minden szerves éghető anyag tökéletesen elég, nem szennyezi, nem károsítják a kályha járatait. Elég csak arra gondolni, hogy a cserépkályha az Alpokban a legelterjedtebb, ahol helyben szinte kizárólag fenyőfélék állnak rendelkezésre, azok viszont bőséggel. Ezért ott szinte minden családiház mellett szépen felaprított fenyőfát látunk száradni. Ennek ellenére az alpesi cserépkályhák élettartama 50-100 év. Szakszerűtlenül épített, és (vagy) nem megfelelően üzemeltetett cserépkályhában valóban kárt tehetnek a gyantás fák. Egyéb tüzelőberendezések esetén (kandalló, kazán) a gyártó utasításait kell követni!"
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!