Kié a kertláb szomszéddal kapcsolatos kerítés?
Falun élő barátom szüleinek volt problémája a szomszéddal ebből kifolyólag.
Úgy hallottam, hogy településenként változó, és az önkormányzat határozza meg, de leggyakoribb eset, hogy ha az utcáról nézel a házra, akkor a jobb oldali kerítés a tied. Az oszlopokat a saját telkeden kell beásni és a kerítés anyaga (deszkapalánk, drótháló...) a szomszéd felől kerül az oszlopokra. Ha kerítésfalat emelsz, akkor a fal teljesen a Te telkedre kerüljön.
Kerités dolgában országos szabályzat van. Az csinál kerítést akinek ez fontos.A lényeg hogy a saját telken legyen. Nincsenek már oldalak,hisz akár 4 is lehetne.
Lehetnek akár 30 éve leásott oszlopok,ha szomszéd ásta le,akkor övé,de a saját telkén kell lenni.Ez mindig is szabály volt .
Az önkormányzatok ilyen vitákba nem keverednek bele .
Területi vita estén földmérőt kell hívatni.
Az önkormányzattól is megkérdezheted, meg akár a neten is megkeresheted. Minden település Helyi Építési Szabályzata fent van, pl. itt:
Ebben van beleírva az is, ha szabályozva van, hogy milyen kerítést szabad csinálni. Meg sok településen kötelezővé teszik kerítés építését, azt is ebbe írják bele.
A hátsó kerítés építése: a legtöbb településen nincs kötelezővé téve, szóval az csinálja, aki akarja. Ha véletlenül kötelező, akkor pedig az utcáról nézve a jobb oldali kerítést kell neked készíteni, valamint a hátsó kerítésnek azt a felét, ami ehhez csatlakozik. OTÉK 44. § (7) bek. De még ebben az esetben is szabad a bal oldalon is saját kerítést építeni.
A szomszéddal beszélj, hogy megmaradjon a jó kapcsolat, de alapvetően semmi köze hozzá, ha a saját telkeden fognak állni az oszlopok, és a mezsgye vonalában lesz a kerítés szomszéd felőli oldala. Ami a lényeg, hogy a HÉSZ-ben mit írnak.
Na, kedves #5-ös barátom. Alighanem Te is le leszel értékelve, mint fentebb én. Te konkrétabban írtad le és bővebben.
Nem értem, hogy miért nyilvánít valaki véleményt olyan ügyben, amiben nem biztos. Ráadásul nem a mostani az egyetlen esetem.
Gratulálok a válaszodhoz!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!