Almát, körtét és szőlőt lehet metszeni januárban, vagy február első hetében?
Nagyüzemben a fagytűrő borszőlőket metszik korán, azt felénk már most elkezdik, remélve, hogy nem lesz nagy hideg. (Persze, néha van, 2000 óta már volt vagy kétszer -20, pedig felénk viszonylag mérsékelt idők szoktak lenni.)
A metszett szőlő sokkal könnyebben elfagy, mert a nedvkeringése erősen meg van zavarva, nem tud megfelelő cukros fagyálló folyadékot juttatni a megmaradó vesszőkbe. A fákkal is az a helyzet, hogy a metszéshez közeli részek nagy hidegben visszafagynak.
De február első felében már én is neki szoktam fogni a metszésnek, hogy virágzásig végezzek. Ha február elején nincs nagy hideg, és az előrejelzésben se mondanak nagy hidegeket, akkor már valószínű, hogy elmegy enélkül a tél, mert márciusban már nemigen lesz -15 se. Csak arra kell figyelni, hogy fagyban (munkás)kesztyűvel dolgozz, mert ha a meleg kezedtől hirtelen kiolvad az ág, akkor ott képes elhalni a háncs. -5 alatt nem is nagyon érdemes csinálni.
Januárban még csak a szedret szoktam metszeni, mert annak aztán semmi nem árt.
De amúgy a szőlőt nyugodtan lehet metszeni még áprilisban. Sőt április elején még a gyümölcsfákat is, ha véletlenül úgy jönne ki. Szóval, szerintem a komolyabb tornamutatványokat igénylő nagy fákkal kezdd, aztán ha elmarad valami, akkor az egyszerűbb munkák maradjanak.
Házhoz tartozó kertről van szó?
Akkor a felügyeleted mellet valaki a rokonságból, szomszédból nem tudná elvégezni? Vagy a lakásból sem mehetsz majd ki?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!