Nekem mindegy, kérdező!
Ismerek olyan embert, akinek gombamérgezésbe halt meg az anyja. Bizonyára ő is úgy érezte, ért a gombákhoz.
Érdekelne, hogy milyen gomba mérgezte meg. Tényleg nagyon amatőrnek és szerencsétlennek kell lennie aki össze tud szedni halálos gombát. Eleve a legtöbbjük úgy néz ki hogy eszedbe sem jut felszedni. A legtöbb mérgező gomba is csak gyomorpanaszokat okoz nem halálosak. A gyilkos galócát össze lehet téveszteni az erdei csiperke fiatal példányával de ennyi több példát nem is tudok.
Az én országomban pl nincs piaci gombaszakértő tehát személy szerint én nem is tudnám hova vinni ha a kérdező helyében lennék. De én is csak igy tanultam mindig megkerdeztem valakit aki jobban ért hozzá. Amiben pedig nem vagyok biztos nem szedem fel ennyi a titka.
Valahogy elfelejtettem megkérdezni az ismerősömtől, melyik gomba ölte meg az édesanyját.
Bízok benne, a valóéletben nem vagy ilyen tróger.
Illetve, Mo-n évente 100-150 halálos gombamérgezés történik, azért, mert az illető csak nem ért hozzá és csak megeszi.
Ha valaki gyarapítani akarja a halálozási statisztikát, annak azt javaslom, továbbra se nézesse meg az erdőben szedett gombát és továbbra is a gyk tudósait kérdezgesse.
Azért, hogy valaki lemérgezze magát/ismerőseit/családját tényleg hülyének kell lenni.
Ott kezdődik, hogy amit nem ismersz, az nem ehető.
Aki ezt képtelen betartani, azért én nem siránkoznék.
Az őzláb, pöfeteg, laska, géva, tinta, szegfűgomba, vargánya stb összekeverhetetlen bármelyik mérgezővel, ha megjegyzel 2-3 határozóbélyeget.
A csiperkéket inkább nem sorolom ide, mert sok faj van, köztük sok mérgező, de azok általában a mérgezőek büdösek, keserűek, ha mégis megeszi valaki, akkor sugárban távozik alul-felül...
Én nem értettem hozzá, de elmentem egy gombász tanfolyamra, ahol megtanították az alapokat, szakkifejezéseket, az "alap" ehető és mérgező fajokat.
Kérdezhettem volna a gyk-n meg az öregektől, de a szakemberekben (később magamban) jobban bízok, mint a kibicekben.
Ja és csak jó gombás (hegyvidéki) piacokon szokott lenni gombavizsgáló, az alföldön nem.
Dél-Pestről nekem nem éri meg Észak-Budára elmenni egy határozásra.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!