Kezdőoldal » Otthon » Kert » Magról ültetett avokádót...

Magról ültetett avokádót milyen gyakran kell átültetni nagyobb cserépbe?

Figyelt kérdés
Van egy kis avokádóm. Kicsíráztattam a magot, mikor megjelentek a gyökerei, elültettem. Aztán kb. egy éves korában átültettem egy nagyobb jóval nagyobb cserépbe (alján lyukakkal, hogy kifolyhasson a víz, és még alul is van egy laposabb edény). Azóta eltelt kb. fél év, de már látom, hogy kidugta a gyökere hegyét már kidugta a cserép lyukain. Újra ültessem át? Milyen gyakran kell átültetni?

2020. okt. 16. 08:36
 1/6 anonim ***** válasza:
100%

amikor kinovi a cserepet.

de jol gondold meg h. tenyleg akarod-e hogy tovabb nojon, mert nalam kb. 4-5 ev alatt egy ketmeteres szornyeteg lett belole... idoben meg kell metszeni, hogy inkabb bokrosodjon, en ezt elmulasztottam, azt' tessek, fa van a lakasban...

2020. okt. 16. 09:44
 2/6 A kérdező kommentje:
Hogyan tanácsos metszeni?
2020. okt. 16. 10:08
 3/6 anonim ***** válasza:
100%
A gyökerek centrifugális irányban, azaz kifelé nőnek. Ha beleütköznek valamilyen akadályba, pl. a cserép falába, akkor az akadályt kikerülik, cserépnél a fal mentén körben növekednek. Ha a korábbinál sokkal nagyobb az új cserép, akkor ismételten centrifugális irányban (kifelé) nőnek majd beleütközve a falba ismét a fal mentén körbe-körbe. Ennek az a következménye, hogy a korábbi cserépfal és az új cserépfal közti területen szinte csak átmenő gyökerek vannak és az ott található közegből alig vesznek fel tápanyagot. Emiatt túl nagy új cserép esetében szinte "felesleges" az ültetőközeg (föld) nagy része, hiszen a növény a cserép fala közelében veszi fel a legtöbb tápanyagot. Emiatt az az általános javaslat, hogy cserepes növény átültetésekor az új cserép körben csak 1-2 ujjnyival legyen nagyobb a korábbinál. Kétségtelen, hogy ez talán gyakoribb átültetést kíván a későbbiekben, viszont nem lesz aránytalanul nagy a cserép a növényhez képest.
2020. okt. 16. 12:34
 4/6 anonim ***** válasza:
0%

Mivel ez nem beltéri növény, ezért lakásban garantáltan nem tudod megoldani, hogy egy szép növényed legyen, termésre meg főleg nincs esélyed. Szóval jobban jársz, ha már most kihajítod.

Ha egy nagy méretű és látványos bokrot szeretnél egy nagy és világos lakásba, akkor vegyél kislevelű fikuszt.

2020. okt. 17. 05:39
 5/6 anonim ***** válasza:
100%
#4 mutassak fotot?
2020. okt. 17. 08:59
 6/6 anonim ***** válasza:
0%
Mutass.
2020. okt. 17. 10:46

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!