Kezdőoldal » Otthon » Kert » Miért barnulnak folyton a...

Miért barnulnak folyton a szobapáfrányom levélkéi?

Figyelt kérdés

Rendszeresen öntözöm, illetve spricnizem pár naponta. Nem áll a vízben soha.

Már nagyon rossz volt a helyzet, ezért múlt hónapban levágtam az összes olyan részt, ahol már barnák voltak a levelek. Ettől nagyon ritka lett a páfrányom. De most is ugyanez történik.

Ha új földbe ültetném, akkor jobb lenne? Tényleg az A típusú virágföld a legjobb neki? Vagy tápoldatozzam? (Eddig még sosem adtam neki tápot.)

2020. aug. 26. 17:55
 1/10 anonim ***** válasza:
A páfrányok nagyon igényesek a levegő páratartalmára (gondolj az erdőre, ahonnan származnak).
2020. aug. 26. 20:14
 2/10 A kérdező kommentje:
Tehát valószínű, hogy túl száraz neki a levegő a szobában? Ez ellen mit lehetne tenni azon kívül, hogy veszek egy párásítót? Mert spricnizem rendszeresen.
2020. aug. 27. 00:32
 3/10 anonim ***** válasza:
Szerintem a napi spriccelésnek elegendőnek kellene lenni. Árnyékban vannak? Mert - ugye - az erdőben a fák lombja beárnyékolja őket. Ha párásítót veszel légy óvatos, nehogy bepenészedjenek a falak!
2020. aug. 27. 05:05
 4/10 A kérdező kommentje:
Nincsen árnyékban. Az a baj, hogy a szobámban nincsen nappal árnyékos hely. Nagyon világos szobám van. Délután nagyon durván betűz a nap is, de akkor ha itthon vagyok, leengedem a redőnyöket.
2020. aug. 27. 22:23
 5/10 anonim ***** válasza:
Ebben az esetben (a páfrányok esetében) az árnyékos helyhez elegendő, ha nem süt rá a közvetlen napsugár. Persze, jobb, ha függönnyel, árnyékolóval kissé sötétebbet csinálsz.
2020. aug. 28. 07:26
 6/10 anonim ***** válasza:

Hát lehet, hogy az a baj, hogy leengeded a redőnyöket...

Olyan rettenetes nagy páratartalmat nem követel magának a páfrány. Most néztem a hygrométert, itt nálam most 50 % a relatív páratartalom, és a páfrányok nagyon szépek, mint mindig, pedig még életemben nem spricceltem növényt párásítás céljából. De az üvegezett előtérben nappal 40 fok felett van a hőmérséklet, a pára az olyankor nemigen van 30 %, és bizony délután még a nap is rájuk süt, és azok is rettenetesen fejlődnek, és nagyon zöldek.

Az a helyzet, hogy a páfrányokat az erdőkben is éri a közvetlen napfény, szóval bírni kell nekik. Sőt, ha némi közvetlen nap éri őket reggel vagy délután, vagy pedig nap közben függönyön keresztül, akkor sokkal szebbek, erre jópár példát láttam már. Nálam a déli szobában mindig télen lesznek legszebbek, amikor a lentről sütő nap rájuk tűz napi két órát. (Nyáron ugye eléggé függőlegeshez közel süt délben, tehát bent világos van ugyan, de a páfrányokat nem éri a nap.)

Nem lehet, hogy túlöntözöd? Minden ellenkező híreszteléssel szemben, ezek is azt szeretik szobai körülmények közt, ha két öntözés közt megszikkad a földjük. Ha megfelelő számukra a cserépméret, akkor télen 7-8 naponta, nyáron hőségben 5-6 naponta elég öntözni, és ne maradjon alattuk víz.

Igen, a trópusi páfrányok a savanyú talajt kedvelik, amit A-val szoktak jelölni. De nem a Florasca A-t, legalábbis nem magában, mert az túl tömör a páfránynak. Az ilyen 5,5-6,5 közti pH-jú földeket keresd, nevezik rododendronföldnek meg hasonlóknak is a gyártók.

Tápoldat nélkül nem lehet növényt nevelni, a virágföldből 2-4 hónap alatt elfogy minden, évekig evés nélkül te is barnulnál, mint a páfrány, sőt feketednél, gondolom...

2020. aug. 28. 12:04
 7/10 A kérdező kommentje:

Nagyon köszönöm az utolsónak a válaszát! Ha így gondolok bele, ahogy leírtad, tényleg már értem, hogy mennyire fontos a tápoldat neki. Meg szoktam várni, hogy a földje teljesen megszáradjon, mielőtt még egyszer megöntözöm.

Ez a virágföld jó lenne neki? [link]

Illetve ha már jó virágföldben van, és tápoldatozom is rendszeresen, időnként át kell ültetni? Ha igen, kb. mennyi időnként?

2020. aug. 28. 15:21
 8/10 A kérdező kommentje:
És milyen tápoldatot kell neki adni, mennyi időnként?
2020. aug. 28. 16:21
 9/10 anonim ***** válasza:

Igen, ez jó föld, bár én ezt már kissé túl lazának tartom, agyagosabb földdel szoktam keverni. Meg lehetne egy kicsit savanyúbb, mert csak 6,2 a pH-ja, egy igazi A-s virágföldnek 6 alatt kellene lenni, de azért a 6,2 páfránynak már megteszi.

Tápoldatból bármilyen általános jó. Az adagolás a flakonra van írva. De elég kétszer annyi időnként használni, mint amit írnak. Érdemesebb kis kiszerelést venni, és időnként másra váltani.

2020. aug. 30. 05:49
 10/10 A kérdező kommentje:
Köszönöm a választ!
2020. aug. 30. 14:02

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!