Miért moníliás a szilva?
Most érik a bluefre fajtájú szilvafa. 3. éve terem, első évben kevés volt rajta, tavaly kb. annyi, mint most. 100-150 szem. Gyönyörű, legtöbb esetben tyúktojásnál nagyobb termést hoz.
5-8 alkalommal legalább volt permetezve rovar és gomba ellen, de mégis mielőtt le lehetne szedni, moníliás lesz. Tavaly is ez történt, legalább a termés fele kárba vész.
Mi lehet az oka ennek?
S ilyenkor elgondolkodom azokon, akik nem permeteznek. Nevetséges.
Semmit érő fajta. Eladásra jó, de saját használatra nem. Ízetlen, és moníliára rendkívül érzékeny. A helyedben átoltanám, ha ilyen fiatal fa. Szüret után törzsig visszacsonkolni, tavasszal oltani a most előtörő hajtásokat.
Ha van otthon permeted, és még belefér, akkor fújd le monília ellen és rovarok ellen valami 3 napos szerrel. Általában a levéltetvek és egyéb szívogatók szúrásánál kezd moníliásodni. De ez olyan érzékeny, hogy egy eső miatt is tönkremegy a héja, és már rothad is. Nekem egy 20 éves fám van ebből, eladásra termelem, csak azért nem vágom ki...
Nem egyféle permetszert használtam rá, váltogatva volt.
Szerintem nagyon finom ez a fajta, átoltani nem is tudom, nem is szeretném.
Milyen 3 napos szert ajánlasz?
Nekem tizenvalahány fajtám van, szerintem ez az egyik leggyengébb ízű. Egyetlen pozitív tulajdonsága van, hogy a sharka nem teszi tönkre.
3 naposban gombaölő nekem most Teldor van, rovarölő meg Full és Decis. De vannak még mások is.
Sharka az milyen betegség? Mert csak külföldi találatokat hoz rá a google.
Melyik fajtát ajánlod? Nekem az számít, hogy szép nagy legyen. Mostanában felkapott lett a nemtudom.
Amúgy a mirabolán a legjobb betegségeket tekintve. Erre az alanyra oltják a többi szilvát. Tavaly két fáról 6 mázsányit szedtem össze. Semmi nincs vele csinálva.
Ja, ha te nézni szereted, nem enni... :)
Ilyen nagy szemű nincs, ami nagyon finom lenne. Kisebb, de a legjobb szerintem a Stanley. Bár nekem ebből is van egy olyan klón (kb. 15 éves fa), ami ugyanolyan moníliaérzékeny, mint a Bluefre, talán azért szaporították, mert rendkívül bőtermő. Kinézetre is más, mint a többi Stanley-m, hosszúkásabb, és nem olyan jó. De az alap Stanley az ellenálló, mutatós, és nagyon finom. A Bluefre egyik szülőfajtája is ez, de sajnos az ízt nem nagyon sikerült átvinni.
Ha van bőven helyed, ki lehet próbálni a Cacanska Rana szerb fajtát, a legkorábbi érésű szilva, amit ismerek, és másfélszer akkora, mint a Bluefre. Ez se különleges ízű, de moníliát nem nagyon láttam még rajta.
A Nemtudom az apró szemű, a betegségekre való ellenállósága miatt futtatják. Az íze se olyan különleges nyers fogyasztásra, inkább lekvárnak meg pálinkának való.
A mirabolán az egy vadszilva, ilyennél egyértelmű, hogy nem viszi el a betegség, akkor már kipusztult volna a természetben.
A sharka egy vírusbetegség, ami az ország legalább 90 %-án megtalálható csonthéjasoknál, jó eséllyel nálad is. A legtöbb szilvafajtánál levélfoltokat okoz, sok fajtánál behorpadó részeket a gyümölcsön, a régi Beszterceinél meg teljes gyümölcshullást. Igazi Besztercei nem is nagyon van már, csak egy ízetlen, apró szemű, de ellenálló klónt szaporítanak a faiskolák vagy 20 éve.
Úgy keress a guglival, hogy sharka vírus, hosszú í-vel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!