A sétányrózsa (Lantana camara) mennyire könnyen kezelhető kerti növény? kertlap.hu/setanyrozsa/
Azt elolvastam már, hogy sajnos nem fagyálló, ezért teleltetni kell. Kíváncsi lennék, hogy akiknél szépen virágzik és terebélyesedik, hogyan oldják meg. Cserépben/dézsában tartják, és télre beviszik, vagy kiültetik a kertbe, és ősszel felszedik?
Mire kell ügyelni, hogy folyamatosan virágozzon? Tápoldatozás szükséges?
Cserépben van, télre beviszem a pincébe, mint a leandereket. Az a különbség, hogy a leandereken megmarad a levél, erről meg leszáradnak azonnal bevitelkor, tavaszig csupaszok a szárak.
Tápoldatozni cserépben természetesen kell, a semmiből nem lesz semmi.
Ki is lehetne ültetni, ősszel meg be, csak nincs helyem, cserépben meg oda rakom, ahol épp elfér.
Köszönöm szépen! :)
A leszáradt szárakat vissza is vágod tavassszal, tövig?
Gondolom, házilag nem egyszerű kis "fácskákat" nevelni belőle. Ilyet néztem az egyik kertészetben, de horror áron volt.
Nagyon szép színkombinációkat láttam, csak most nyaralás előtt félek, hogy nem élnék túl a vízhiányt. :(
Az ágak jellemzően nem száradnak le, csak a levelek. Az ágak szinte mind kihajtanak, amikor április közepe felé kirakom a szabadba, ill. pár hét múlva. Amikor elkezd hajtani, akkor levágom az esetlegesen elszáradtakat, meg formázom a bokrot, ritkítom is, végül a megmaradó tavalyi hajtásokat visszavágom néhány rügyre. Pár perc az egész.
Nem nehéz fát nevelni belőle, mivel mindenhonnan hajt. Csak metszőolló kell hozzá, meg elképzelés. Ész az nem sok. :)
Veszel egy kis méretű növényt, aminek csak egyetlen egyenes, függőleges ágát hagyod meg. Ha van ilyen. Ha nincs, akkor visszavágod teljesen, nem sokkal az alsó elágazás fölött, aztán a kihajtó részek közül kiválasztod a legjobbat, ezen kívül mindent letarolsz. Amikor a csúcsa már az elképzelt törzsmagasság fölött van egy-másfél arasszal, akkor visszavágod, a törzsmagasság fölött 5-6 cm-rel. Utána meg minden hajtást visszavágsz, hogy sok elágazás legyen.
Szerintem nem éri meg a munkát, magára hagyva, bokorként is jól néz ki. De el lehet szórakozni a faneveléssel, csak akkor egy évvel később lesz szép, virágzó növényed, mert az első évben mindent visszavágsz, hogy szép, tömör lomb legyen.
Köszönöm a bátorítást! :) És persze a tippeket is.
Van egy hosszú keskeny rész az előkertben, a kocsibeálló mellett, ahol eddig levendula volt, de szeretném kicsit színesebbé, vidámabbá tenni. Ehhez találtam ki a sétányrózsát. Na szétnézek majd a kertészetben, van-e még egyáltalán kisebb palánta. Közben vhol olvastam, hogy hajtásdugvánnyal egészen jól szaporítható.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!