Mit jelent, és hogyan állapítható meg a magok százalékos nedvesség tartalma?
Azt mondják, hogy akkor lehet hosszan eltenni vetőmagot, ha annak nedvesség tartalma 10% körül van (+/- 2%). A tönkölyt meg akkor kell aratni, amikor a magok nedvességtartalma 16-20% lesz (ez utóbbi tartományra lehet, hogy rosszul emlékszem, de nem a konkrét számok a lényegesek most).
Amit nem értek, hogy én honnan tudhatnám, hogy hány % a nedvesség egy magban? Ezt valaki ránézésre meg tudja mondani? Vagy valahogy mérni lehet?
rá kell harapni, ha kenődik, akkor nedves
ha roppan, akkor lehet aratni
14 % alá nem nagyon megy
Köszönöm, ezt jó tudni. (Én eddig úgy néztem, hogy körömmel el tudom-e vágni a szemet. Ha már nem, vagy elég nehezen, akkor lehet levágni.)
...de a kérdés igazából az, hogy ezeket a százalékokat hogyan lehet megálapítnani? Honnan tudom egy magról, hogy az hány százalékos? Pl. a fogott magokat a kertben honnan tudom, hogy 8-12%-ra szárítottam őket (és nem száradt túl, és nem is maradt benne több nedvesség), és mehetnek a befőttes üvegbe, légmentesen lezárva, hogy jövőre is ültethessek?
"Annyi biztos, hogy nem lezárt üvegben kell tárolni a magvakat, mert ott bepenészedhetnek."
ez akkor igaz, ha túl magas a magok nedvességtartalma, de ha alacsony, akkor jobb lezárva, mert úgy nem köti meg a levegő nedvességét.
egyébként valóban szárítással lehet pontos értékeket kapni.
105 fokon valahány órán keresztül...
gyakorlatban ráhagyással szokták az aratást, betárolást megoldani
aratáshoz elég, ha "törik" a szem és jól pereg
betároláshoz, ha kétséges a dolog, akkor elmész mintával a szárítóüzembe és talán ők majd foglalkoznak veled
(vagy ahol ilyennel foglalkoznak, pl táp gyár, vagy talán a falugazdász, NÉBIH is tud ajánlani valamit )
nekünk pár ezer négyzetméteren van gabona, nem éri meg a minősítés, szárítás... akkor aratunk, amikor már biztos kiszáradt (és erre jár a kombájn)
ahol nagyobb pénzekről van szó, ott már megéri utánajárni
Úgy lehet megtudni, hogy veszel egy nedvességmérőt. Az ilyen olcsóbbak már 100 E körül kaphatók. (De van 1 M-ért is, ami nagyon pontos.)
Viszont otthoni körülmények közt megfelel, ha úgy ránézésre, körömmel megvizsgálod a magokat, aztán tető alatt szárítod.
Mivel feltehetőleg nincs szárítód (se), ezért meg a legbiztosabb, ha szellőzve tárolod, mert abból egész biztosan nem lesz baj.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!