Milyen fagytűrő mediterrán gyümölcstermőket ismertek, melyek megélnek Magyarországon?
A vadcitrom felnőtt korában kibírja a nálunk szokásos teleket, 2 éves korában nálam is földig fagyott. De ez nem annyira gyümölcs, inkább dísznövény vagy kerítésnövény (a tüskék miatt), mert a termését nem tudod mire felhasználni. Egy sárga golyóban fél marék mag, ennyi az egész, közte teáskanálnyi gyümölcshús. Nem is citrus egyébként, csak valami rokon.
A füge hidegtűrőbb fajtáin kb. 16 fokon fagynak el a bimbók, -18-nál meg földig fagy.
A mini kivik simán bírják még a -25-öt is. Nem nagy durranás, de azért meg lehet eszegetni. A rendes szőrös kivik viszont már megint csak olyan -18-ig, esetleg -20-ig bírják. Ha veszel, ne önporzósat vegyél, azok gyengébb minőségűek.
A paw-paw is bírja -25-ig. Érdekes és finom növény, csak néhány hátránya van: a legtöbb fajta nem önporzós, hanem kettő kell belőle, és semmilyen nálunk élő rovar nem porozza, hanem kézzel kell kínlódni minden egyes virágnál. Valamint, az érett gyümölcs hűtőben is csak néhány napig tárolható, vagyis nem tudsz mit kezdeni vele, ha később sok gyümölcsöd lesz. (Persze, pálinkát mindenből lehet főzni...)
Ha viszonylag védett kerted van, vagy jó a fagylefolyás, akkor meg lehet próbálkozni datolyaszilvával. Ez is olyan -18-ig jó nagyjából, bár fajták közt van eltérés. Van pár orosz hibridje, a virgíniai szilvával, ezek kisebb termésűek, de -20-at még elbírnak, állítólag. (Nálam a Nikita's gift az első télen helyben oltva, tehát idősebb tövön földig fagyott, amikor szerintem csak -18 volt.) Ha veszel valamilyent, akkor olyat keress, ami már szedéskor se csersavas, sokuk olyan, mint az éretlen kökény.
Szóval, én elég sok ilyesmit kipróbáltam már, de semelyikről nem mondom, hogy a gyümölcséért érdemes lenne kínlódni, a hagyományos gyümölcseink sokkal többet érnek. Mint érdekesség, úgy igen, el lehet dicsekedni velük.
Köszönöm szépen mindenkinek!
#2 igen, ilyesmikre gondoltam, köszönöm a tanácsokat és ötleteket!
A datolyaszilvák (fajhibridek) közül a Nikita's Giftet kb -24 fokig írják hidegtűrőnek, a Russian Beauty jobban bírja, de van több valóban téltűrő fajhibrid is (Sosnovskaya, Goverla, Kosh).
Asimina, jujuba bírja a telet, de nem mediterrán, hanem USA, illetve Kína eredetű.
Ami fontos, hogy fajtától nagyban függ a termés minősége.
Kivi, minikivi még említésre méltó.
Ja és a Poncirus az már elő évben is bírja a -20 fokot, csak a meszes talaj fáj neki az első 5 évben. (vas+magnézium műtrágyával lehet rajta segíteni)
Datolyaszilva
Paw-paw
Jujuba
Kiwi
Füge
Ezek az egzotikusak ami itthon is teremnek
Üvegházzal ki lehet toldani még Yuzu, és Poncirus Trifolata hybridekkel amiknek finom is a termésük, így gyakorlatilag fedezni tudod az egész éves gyümölcs igényedet kisebb kihagyásokkal
Én is erre készülök, amint meg lesz a telek :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!