Kecskerágót hogyan lehet szaporítani?
Természetesen elolvastam már n+1 kertészeti oldalt, blogot, fórumot - de valahogy a gyakorlatban nem igazán működtek a leírt megoldások. A levágott hajtások nedves földbe szúrása sem, és a vízben gyökereztetés sem.
Tudna valaki segíteni, hogy pontosan milyen hajtásokat kell levágni? Az egészen frisseket, vagy az elfásodottakat? Vagy a kettő közötti átmenetet? Hány levelet szabad fennhagyni, a hajtáscsúcsokat is le kell vágni? Minden tippnek nagyon örülnék! :) Van néhány nagyon elterebélyesedett bokrunk, és mielőtt visszametszem, szeretném hasznosítani a levágott részeket.
Köszi szépen. :)
Sajnos arra már nem emlékszem, hogy a korábbi próbálkozásaimnál mennyire voltak árnyékban a cserepek, de a végeredmény sajnos elkeserítő volt.
Gyökereztető hormonba is bemártottam, mégis elszáradtak a kis hajtások. :(
Belekezdek újra, a remény hal meg utoljára... :-D
Szobában nem él meg.
Kérdező: túl nagy hajtásokat használtál, szerintem.
Az tényleg fontos, hogy ne tűző napon próbáld, legfeljebb reggel vagy estefelé érje nap.
Szakkönyvben megnéztem, aszerint legjobb augusztusban félfás hajtást gyökereztetni. De ha metszed, és úgyis kidobnád, akkor próbálkozz, nincs kizárva, hogy sikerül. Én a túl gyenge csúcshajtásra nem szavaznék most (majd augusztusban), most szerintem inkább a fás részen lévő zöld részek alját kellene megpróbálni. Vagy ezt is, azt is, ha van bőven.
Más talán más módszert preferál, én 20 centis szár tetején 3 levelet hagynék, nagylevelű fajtán félbevágva, és az alsó levélnyélig földbe dugva.
Ha van befőttes üveged, akkor árnyékos helyen ezzel leboríthatod, a párásítás kedvéért. (PET azért nem jó, mert elviszi a szél.)
A talajt nedvesen kell tartani, de nem mocsarasan. A felszín nyugodtan lehet száraz, csak mélyebben legyen nedves. Ilyen tájt hetente elég öntözni, nyári hőségben hetente kétszer.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!