Kezdőoldal » Otthon » Kert » Egy hete földbe ástam az...

Egy hete földbe ástam az áfonyát cserepestül, nem sínyli meg ha megint átültetem?

Figyelt kérdés
Sajnos olyan magabiztosan mondta nekem valaki, hogy árnyékba ültessem az áfonyát, mert hogy "amúgy is az erdő szélén terem a fák alatt", hogy elhittem neki és nem néztem utána, csak pár nappal később, hogy bizony az áfonyának kifejezetten napos hely kell. Cserepesül ástam le a földbe egy hete, most szeretném az árnyékból kivinni a napra. Lehet-e baja a növénynek az átültetéstől? Nem kap sokkot az egy hetes árnyékolás után? Előtte erős napsütésben volt.
2020. máj. 11. 22:48
 1/7 anonim ***** válasza:
52%

1)

Ha cserepestől ástad le (nem tudom miért?) akkor az nem számít átültetésnek, mert a gyökereket nem érinti.

2)

Egyelőre még nem olyan a nap, mint június-júliusban, az áfonya meg gyakorlatilag nem egy kényes növény,tehát teheted máshova, de szabad földbe, ne cserépbe. És utána már lehetőleg ne gondold meg magad!

3)

Olyan helyre tedd, ahol kap napot, de a tűző, égető déli nap idején félárnyékban legyen!

2020. máj. 12. 08:55
 2/7 A kérdező kommentje:
A kertészetben ajánlották, hogy cserepestül ássam le, mivel a talajunk csak enyhén savas és saját föld kell neki. Köszönöm szépen!
2020. máj. 12. 10:14
 3/7 anonim ***** válasza:

Szívesen, igazán nincs mit!:)

Tényleg nem értettem, mert nálunk több bokor kékáfonya is van szabad földben. Erdő széléről hoztuk a "gyerekeket" és tökéletesen elvannak, semmi fakszni.

Persze lehet, hogy neked valamilyen különleges áfonyád van?

A talaj savasságán lehet megfelelő öntözővízzel javítani.

Én Olaszországból hoztam egy eléggé különleges magnóliát, aminek kifejezetten savas föld kell. Ez már egy 20 éves történet, így nem emlékszem, hogy mivel volt locsolva, mert ma már egyközel 5 méteres fa, de a mezőgazdasági boltokban adnak tanácsot.

Addig is itt szerintem egész jól le vannak írva a tudnivalók:

[link]

2020. máj. 12. 10:26
 4/7 anonim ***** válasza:
67%

A cikkben is olvasni, amit azért szoktak tudni az emberek, hogy Mo-on kevés olyan hely van, ahol megfelelően savanyú a talaj. Az áfonya pedig csak ilyen helyen él meg. Ezért nem szabad kiültetni, ahol nem ilyen a föld. Még ha a cserép alján a lyukakon kibújnak a gyökerek, akkor is meg fognak sárgulni a levelek, mert a cserépen kívül már nem savanyú a föld, és ezért nem tud minden tápanyagot felvenni, amit tud, amiatt meg antagonizmus lép fel, és még a meglévő anyagokat se tudja beépíteni.

Nem lehet semmilyen öntözéssel jelentősen savanyítani a talajt. Cserépben igen, de a kintit nem.

2020. máj. 12. 16:01
 5/7 A kérdező kommentje:
Igen, amit a #4-es válaszoló ír, erősen savanyú földre van szüksége az áfonyának pH 4,5-5,5 körül, ez nem különlegesség, minden áfonya ezt igényli. Így tud csak megmaradni.
2020. máj. 12. 16:40
 6/7 A kérdező kommentje:
A tapasztalataid alapján (nagyra nő a magnólia, elvan az áfonya) lehet, hogy pontazokon a kis területeken laksz, ahol savas a talaj. :)
2020. máj. 12. 16:50
 7/7 anonim ***** válasza:

Lehet, nem tudom. Pest megye keleti része, de Heves megyéből hoztuk az áfonyát.

A földünk szerkezete homokos,(ami ritkán savas), viszont nitrogéndús, és az indikátor növényként ültetett sóska (ami a savas talajt kedveli) többszöri próbálkozás ellenére ki sem kelt.

Mi öntöztük a szakboltban ajánlott savasítóval és láthatóan bevált.

2020. máj. 12. 17:15

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!