Mit lehetne tenni ezzel a földdel?
Öröklés útján szereztünk kb. fél hektár földet. Nem sok, igaz nem foglalkozunk földműveléssel, így két embernek sokat kellene dolgoznia vele.
Nem szeretnénk megválni tőle, az a benyomásom, hogy a jövőben fel fog értékelődni a termőföld, illetve jó, hogy van egy terület, ami egy nagyobb válság esetén ott van, és az élelmet tudom rajta biztosítani.
Szeretnénk rajta termelni (2-3) ember, nyilván minél kevesebb idő és munka befektetéssel, mert nem ez a munkánk, és másik településen van, kb. az éves szabadságunkkal tudunk számolni, ami 20 nap.
Van olyan növény, ami viszonylag igénytelen, keveset kell vele dolgozni, foglalkozni, és azért valami hozama is van, tehát el lehet adni? Nem meggazdagodni akarok, nem is ez a cél, hanem egy minimális hozam elérése, plusz művelve legyen a föld, és ne keletkezzen rajta gyom stb.
Van ilyen növény, művelés, vagy lehetetlen a célkitűzés?
Te ne ültetgess rajta semmit!
Add ki valaki környékbelinek vagy pénzért, vagy felesben ügyvéd előtt írt szerződéssel.
A felesben azt jelenti, hogy neked nem fizet bérleti díjat, de átadja a fél termést, vagy annak ellenértékét.
Nem lesz egyszerű, először beszélj azokkal, akikkel szomszédos a földed. Ha nekik nem kell, akkor hirdesd meg.
Nem lesz rögtön, nekünk félévbe került, míg találtunk egy rendes bérlőt, de lehet, hogy nektek szerencsétek lesz.
Addig meg ti fizessetek valakinek, aki lekaszálja.
Nekem 1 hektár van,minden évben simán körbe bevetem 7-8 sor csemegekukoricával, középen meg sütőtökkel/óriás disznótökkel. Locsolni meg az egyik öreg jár ki akivel jóban vagyok, ő még szokott ezt-azt vetni, de az az ő dolga, ő terményért locsolja nekem, lényegében terem annyit hogy egész évben neki nem kell vegyen zöldséget, nekem meg van bőven kukorica, meg tök, ezeken kis kiegészítéssel elvan ennyi terményen 20-40 csirke mikor hogy.
Igazából pénzben ha azt vesszük hogy, nekem nem kell se húst vennem se tojást, van kukoricám, meg sütőtököm is dögivel, bőven megéri.
Locsoláshoz van egy dízeles szivattyúm. Trágyázni mondjuk minden évben kell, de azt az öreg általában megoldja, mindig szerez olcsón trágyát.
Ha eladásra akarsz termelni, ahhoz szerintem elég sokat kell dolgozni vele, hogy megérje.
A helyetekben beszántatnék úgy kb. 200nm-t, és csinálnék egy kis veteményest krumplival, hagymával, borsóval. Akár kutat is fúratnék. A többi részt meg kaszálnám, vagy hagynám a francba.
A legegyszerűbb megoldás persze a többiek által is írt haszonbérbe adás, de nem biztos, hogy találsz rá embert.
Az évi 20 nap aligha lenne elég, ha magatok akarnátok megművelni. Kellenének még órák munkaidő után is. Kérdés, milyen messze van az a másik település, mennyire érdemes odaautózni. Ha csak egy részét művelnétek, akkor nagyon körültekintőnek kell lenni, hogy mit termesszetek. Csemegekukorica jövedelmező lehet, ha nem lopják meg vagy nem veri el a jég. Törődést csak a gyomirtás kíván, ami megoldható egy kézi sarabolóval és kézi kapával. Ráadásul több éven át termeszthető egy helyen (4 év), de utána kötelező váltani más növényre a kórokozók miatt (növényi, állati, betegségek stb.). Ha nem műveled, akkor a gyomot kell kaszálnod (parlagfű nincs arra fele?), amiből semmi haszon nincs, de van kiadás. Ha találsz felvásárlót fekete bodza (Sambucus nigra) virágjára vagy bogyóira, akkor megéri bokrokkal teleültetni. Semmi gond, legfeljebb fűkaszálás (nem gyom!) a bokrok között, amit eladhatsz állattenyésztőnek.
Kevesebb gondod, munkád (pénzed) lenne, ha valaki bérbe venné.
Egyébként még ami eszembe jutott, nincsen arra sok földes emberke, vagy TSZ? Akinek nagyon sok földje van, akár saját, akár bérelt, az mindig szívesen bérel még plusz földeket, és a TSZ-is ők rendesen művelik a földet, trágyázzák gyomirtózzák.
Ha valakinek magánba adod ki, lehet csak lelakja a földet, a végén teledobja cirokkal, és utána lemondja a bérletet, te meg ott leszel egy tápanyag mentes senkinek se kellő földterülettel, amiben csak gaz meg foltokban cirok nő. Sokan jártak így a környékemen,nekik 2-3 évig szinte semmi nem maradt meg a földterületen csak a gaz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!